Sanktsioonide tühistamise tingimus on Valgevene vangistatud opositsioonijuhtide vabastamine, vahendab YLE Uutiset.

Europarlament nõudis lisaks uute, vabade valimiste korraldamist ning detsembrikuiste sündmuste sõltumatut uurimist.

Euroopa Liit soovib lihtsustada viisarežiimi Valgevene kodanike jaoks ning toetama kõigi rahaliste ja poliitiliste vahenditega Valgevene kodanikuühiskonna jõupingutusi, sõltumatut meediat (näiteks TV Belsat, European Radio for Belarus, Radio Racja ja teised) ja valitsusväliseid organisatsioone Valgevenes. Samas tuleks lõpetada Valgevene riikliku meedia toetamine ning abi tuleks osutada valitsusvälistele organisatsioonidele, kelle registreerimisest on Valgevenes poliitilistel põhjustel keeldutud, teatab Euroopa Parlamendi infobüroo.

Saadikud on eriti mures kolmeaastase Danil Sannikovi pärast, kelle hooldusõigust tahetakse ära võtta tema vanematelt, presidendikandidaat Andrei Sannikovilt ja uurivalt ajakirjanikult Irina Halipilt, kes on mõlemad 19. detsembril toimunud valimistest saadik vahistatud. Hetkel elab Danil oma vanaema juures.

Valgevene võimud arreteerisid sadu opositsiooni pooldajaid meeleavaldustel, mis algasid pärast presidendivalimiste tulemuste selgumist. Ka paljud opositsioonijuhid on vahistati. Ametlike tulemuste järgi sai president Aljaksandr Lukašenka ligi 80 protsenti häältest.