Seni karmimate Venemaa-vastaste meetmete eesmärk on takistada Vene pankade rahahankimist lääne kapitaliturgudelt, samuti piiratakse sõjaliste kaupade müüki ja kõrgtehnoloogiliste seadmete müüki naftasektorile, vahendab Reuters.

Neljapäeval ametlikus väljaandes Official Journal of the European Union avaldatud seadus jõustub reedel.

Sanktsioonid tähendavad seda, et Euroopa Liidu kodanikud ja ettevõtted ei tohi enam osta ega müüa suurte Vene riiklike pankade või nende esindajate välja antud uusi võlakirju, aktsiaid ega muid finantsinstrumente, mille kehtivus on pikem kui 90 päeva.

Nimekirjas on viis panka: Venemaa suurim laenuandja Sberbank, VTB, Gazprombank, Vnešekonombank (VEB) ja Venemaa põllumajanduspank (Rosselhozbank).

Lisaks sellele keelatakse tulevikus igasugune relvade eksport ja import Venemaale ja Venemaalt ning Euroopa Liidu liikmesriigid peavad taotlema luba energiasektoriga seotud seadmete ekspordiks Venemaale.

Ekspordilitsentsi ei anta, kui toode on mõeldud süvamere naftaotsinguteks ja tootmiseks, arktilisteks naftaotsinguteks või tootamiseks ning mandrilava naftaprojektideks Venemaal.

Kõrgtehnoloogiliste energiasektori seadmete ekspordikeeld puudutab ainult naftatööstust, mitte gaasitööstust, kuigi pankade hulgas on Gazprombank, millest 36 protsendi omanik on Vene gaasitootja Gazprom.

Sõjalise kauba müügikeeld puudutab ainult tulevikku, mis tähendab, et Prantsusmaa võib oma helikopterikandjate Mistral müügiga rahulikult edasi minna.