ELi liikmesmaadel pole esialgu plaanis lõpetada osalist suhetekatkestust, mille põhjuseks oli parempoolse Vabaduspartei pääs Austria valitsusse, ütles Portugali peaminister Antonio Guterres pärast kokkusaamist Schüsseliga.

Küsimusele, mida austerlased peavad tegema, et sanktsioonid lõpetataks, vastas Guterres: "Loodan, et Vabaduspartei iseloom muutub. Probleemiks on Vabaduspartei iseloom ja minu seisukohast on küsimus selles, kas Vabaduspartei muutub," ütles Guterres, jättes täpsustamata, milliseid muutusi ta silmas peab.

Guterres teatas, et lubab Schüsselil 23.-24. märtsil Lissabonis toimuval tippkohtumisel sõna võtta.

Schüssel sõitis Brüsselisse Guterresiga kohtuma pärast seda, kui Guterres tippkohtumise eel liikmesriikide pealinnu külastades Viini vahele jättis.

Pärast kohtumist andsid Schüssel ja Guterres eraldi pressikonverentsid.

Guterres andis selgelt mõista, et Austria ELi partnerid pole ikka veel olukorraga rahul, kuigi natsisõbralike avaldustega esinenud Jörg Haider ministrikohale ei asunud ja lahkus Vabaduspartei juhi kohalt. Guterrese sõnul pole partei selgelt hukka mõistnud poliitikat, mis ei vasta Euroopa Liidu demokraatia- ja inimõiguspõhimõtetele.

Schüsseli sõnul on piirangud diskriminatsioon tavaliste austerlaste vastu ja takistavad ähvardavad ELi igapäevatööd.

"Mida kauem piirangud kestavad, seda raskem on ELil korralikult ja põhjalikult töötada. Teen kõik, mis minu võimuses, et kindlustada sanktsioonide võimalikult kiire tühistamine," ütles ta.

Austrial on võimalus panna veto ELi otsustele, mille vastuvõtmiseks on vaja kõigi liikmesriikide nõusolekut. Schüsseli sõnul ei püüa ta siiski sel teel ELile kätte maksta.

"Minu vastus on selge ja ühemõtteline. Ei, me ei taha ELi sanktsioonide pärast blokeerida," ütles ta.

Schüssel kinnitas, et tema valitsus ELi surve pärast ametist ei lahku. Austrial on demokraatlikult valitud valitsus, parlament ja president ja ELil tuleb nendega suhelda, rõhutas ta. Kantsler kutsus Guterresi üles alustama ELi tippkohtumisel suhete normaliseerimist Viiniga.

"Tänast päeva võib võtta kui vahesammu või alguspunkti olukorra normaliseerimiseks," ütles kantsler.

Kohtumisel rääkisid Guterres ja Schüssel ka eelseisva tippkohtumise peaeesmärgist: leida kõigile liikmesriikidele ühised alused uute töökohtade loomiseks ja kasvuvõimaluste ärakasutamiseks, mida uus tehnoloogia järgmisel 20 aastal loob.