Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi vastane sanktsioonipakett oleks kehtivuse kaotanud laupäeval, vahendab BBC News.

Suurbritannia ja Prantsusmaa on tahtnud luba saata relvi Assadi „mõõdukatele oponentidele“, väites, et see suunaks Damaskust kaks aastat kestnud konflikti poliitilise lahenduse suunas.

Suurbritannia välisminister William Hague tervitas Brüsselis toimunud läbirääkimiste tulemusi ning ütles, et Euroopa jaoks on tähtis saata Assadi režiimile selge signaal, et tuleb hakata tõsiselt läbirääkimisi pidama ning kõik võimalused on laual, kui ta keeldub seda tegemast.

Teised riigid olid aga relvade saatmiseks tee avamisele vastu, väites, et see muudab vägivalla, mis on juba nõudnud vähemalt 80 000 inimelu, veelgi hullemaks.

Relvade saatmise peamine oponent on olnud Austria.

„Euroopa Liit peaks oma liinist kinni pidama. Me oleme rahuliikumine, mitte sõjaliikumine,“ ütles Austria välisminister Michael Spindelegger.

Rahvusvahelisele üldsusele avaldatakse üha suuremat survet tegutsemiseks, sest on väidetud, et Süüria konfliktis on kasutatud keemiarelvi. Süüria eitab seda.

Ashton luges Euroopa Liidu ühise otsuse ette pressikonverentsil ning teatas, et liikmesriigid leppisid kokku, et ei liigu praegusel hetkel edasi seni keelu all olnud varustuse Süüriale tarnimise suunas.

Ashtoni sõnul vaatab enne 1. augustit seisukoha üle Euroopa Liidu välisasjade nõukogu.