„Ma jälgin seda protsessi väga hoolikalt. Ma olen mures vabade ja ausate valimiste ning hääletamise kvaliteedi, õiguspärasuse ja põhiseaduslikkuse pärast,“ ütles Jourová Rzeczpospolitale, vahendab Reuters.

Poola parlament, kus valitseval Õiguse ja Õigluse parteil (PiS) on koos veel kahe erakonnaga enamus, toetas sel nädalal plaani viia presidendivalimised läbi 10. mail posti teel, et piirata koroonaviiruse levimise ohtu.

Kriitikud süüdistavad PiS-i oma poliitiliste huvide rahvaterviseprobleemidest ettepoole seadmises. PiS-i liitlane, praegune president Andrzej Duda on arvamusküsitluste järgi praegu valimiste favoriit.

„Posti teel hääletamine on tohutu muutus ja sellist meetodit kasutatakse esimest korda, inimesed ei ole sellega harjunud,“ ütles Jourová.

Jourová tõi esile Euroopa Nõukogu soovitused riikidele, mille järgi ei tohiks teha fundamentaalseid muudatusi valimisreeglites aasta jooksul enne valimisi.

Presidendivalimiste võitmine aitaks PiS-il tsementeerida oma kohtusüsteemi reformi, mis Euroopa Liidu hinnangul õõnestab õigusriiki. PiS-ile vaenulik president võiks selle blokeerida.