„Meil on olukord ... mis on akuutne ja ma arvan, et on väga tähtis, et me reageerime, eriti repressiivse paketi vastu, mis Kiievis neljapäeval vastu võeti,“ ütles Rootsi välisminister Carl Bildt AFP vahendusel.

Meeleavalduste ohjeldamiseks mõeldud seadused, mis Ukraina parlamendis kiirustades vastu võeti, on peaaegu kõige pesuehtsam repressiivsete seaduste pakett, mida ma olen näinud mõne Euroopa parlamendi poolt kehtestatavat aastakümnete jooksul, teatas Bildt.

„Ma arvan, et see, mis juhtus ... oli selle repressiivse paketi tagajärg,“ ütles Bildt.

Kiievis on esmaspäeval jätkunud meeleavaldajate ja miilitsa vastasseis pärast öösel mitu tundi kestnud seninägematuid kokkupõrkeid, mille käigus said kümned inimesed viga ja pärast mida meenutab Kiievi kesklinn lahinguvälja.

Ukraina president Viktor Janukovõtš moodustas spetsiaalse komisjoni, mis pidi esmaspäeval kohtuma opositsiooniliidritega, kuid pole selge, kas see kohtumine toob kriisile mingit leevendust.

Suurbritannia välisminister William Hague ütles välja paljude esmaspäeval Euroopa Liidu välisministrite kohtumisele saabunud kolleegide seisukoha, kutsudes vaoshoitusele.

„Ma taunin absoluutselt aset leidnud vägivalda,“ ütles Hague. „Ma usun, et meeleavaldustele piirangute kehtestamine oli viga.“

Hague tervitas siiski samal ajal valitsuse näivat soovi opositsiooniga läbi rääkida.