Merkel jõudis värske kokkuleppeni pärast aastatepikkusi vaidlusi põgenike ümberasustamise üle, millele võis leida vastasseisu mitmelt poolt Euroopast, vahendab uudisteagentuur DPA.

Liidukantsler teavitas kokkuleppest oma koalitsioonipartnerit Baierimaal, Kristlik-Sotsialistlikku Liitu (CSU), kes ähvardas hiljuti erinevate meetmetega, kui juhtivpartei Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU), mida Merkel tüürib, ei võta migratsiooniprobleemiga midagi ette ega saavuta üle-Euroopalist kokkulepet.

Merkel kirjutas, et tahab luua „ankrupaiku“ migrantide asüülitaotluse menetlemiseks ka Saksamaale. Tema sõnul lepiti riikide vahel kokku, et põgenikud saadetakse tagasi riiki, kus nad esmakordselt taotlesid varjupaika.

14 riiki, kellega Merkeli juhitaval Saksamaal õnnestus kokkulepe saavutada, olid Ungari, Poola, Tšehhi, Belgia, Prantsusmaa, Eesti, Läti, Leedu, Taani, Luksemburg, Holland, Portugal ja Rootsi.

Euroopa Liidu riigid leppisid ööl vastu reedet 10-tunniseks veninud arutelul kokku, et Euroopasse luuakse kinnised migrantsioonikeskused, kus hakataks tegelema asüülitaotlejate avalduste läbivaatamisega. Ka lepiti kokku, et Euroopa Liit alustab vastuvõtukeskuste loomiseks läbirääkimisi Põhja-Aafrika riikidega. Küll aga võib Põhja-Aafrika riikide nõusse saamine osutuda keeruliseks: näiteks Maroko teataski juba neljapäeval, et ei ole ideega päri.