Eelmisel aastal registreeriti Marseille's vähemalt 24 gangsteristiilis mõrva. Eelmise kahe nädala jooksul tapeti viis inimest. Mõrvadel on tihti sama õudustäratav käekiri: ohver lastakse tänaval sõelapõhjaks ja pannakse seejärel põlema. Söestunud surnukehi on üha raskem identifitseerida, vahendab Het Laatste Nieuws.

Esimesena kasutas seda meetodit Prantsusmaa tänavavägivallas gangsteriboss Faris Berrahma. Ta teenis sellega hüüdnime „Le Rôtisseur“ („Küpsetaja“). 2006. aasta 24. aprillil tapsid rivaalitsevad jõugud ka Berrahma enda. Vähemalt kümme maskides meest avasid pärast jalgpallimängu vaatamist baaris Berrahma pihta tule. Surmavad olid üheksa kuuli. Verises rünnakus hukkus ka kaks Berrahma kaaslast.

See valas narkootikumide, relvade ja mõjuvõimu üle peetavale gangsterisõjale ainult õli tulle. Lahinguid peetakse üha rohkem tänavatel. Eelmisel nädalal lasti Baumettes'i vanglast äsja vabanenud gangster maha vangla väravas. Mõni päev varem tapeti kaks 21-aastast noormeest avalikul teel. Veel üks noormees sai valimatus tulistamises haavata Cité des Bleuet's. Reedel leiti taas söestunud laip, mille tuvastamine on peaaegu võimatu ning seetõttu tegi politsei üleskutse kadunud isikutest teatamiseks.

Kohalikud võimud on raske vägivalla ees pikka aega võimetud olnud. Tänavajõugud armastavad väga ründerelvi nagu näiteks Kalašnikove. Kurjategijad võivad neid soetada mõnesaja euro eest. Viimasel ajal on politsei täpsemini suunatud tegevuse abil siiski mõningat edu saavutanud.

Ülimalt ebapopulaarse presidendi François Hollande'i valitsus (viimaste küsitluste järgi ei ole 70 protsenti prantslastest Hollande'i juhtimisega rahul) ei kavatse aga alla anda. Eelmisel aastal otsustas Pariis vägivaldsesse sadamalinna täiendavalt politseinikke saata, aga nüüd, kui Marseille on ka Euroopa kultuuripealinn, mille maine peaks olema plekitu, suurendab siseminister Manuel Valls survet. Marseille politseijõude saadeti tugevdama veel 240 politseinikku ning esimesed tulemused on Vallsi sõnul suure hulga konfiskeeritud narkootikumide näol juba näha. Ka informaatorite süsteem kannab üha rohkem vilja. Nii loodab politsei kurjategijatele kaotatud territooriumi vähehaaval tagasi võita.