Iga ajakirjanik, kes on kajastanud Ateenas toimunud rahutusi, teab, et need võivad muutuda päris inetuks. Viimastel aastatel on vägivaldsetel meeleavaldustel hukkunud kolm ja saanud viga kümneid inimesi. Isegi rahulikel päevadel tunnevad kreeklased suurt viha niinimetatud troika – Euroopa keskpanga, Euroopa Komisjoni ja rahvusvahelise valuutafondi IMF-i vastu, mida süüdistatakse riigi näiliselt põhjuseta majanduslanguses. 27-protsendiline tööpuudus ja 20-protsendiline majandustoodangu langus kuue aasta jooksul võivad tunded lõkkele lüüa, vahendab Wall Street Journal.

Lekkinud e-kirjas soovitatakse Euroopa Komisjoni töötajatel muu hulgas mõelda välja võltselulugu, neid hoiatatakse meeleavalduste ajal akende all seismise eest, et mitte provotseerida meeleavaldajate agressiivset reaktsiooni, hoiatatakse tundlike dokumentide kaasa võtmise eest baaridesse ja restoranidesse ning öeldakse, et meeleavaldajad võivad valesti mõista ka kõige pehmemaid reageeringuid.

Kreeka ajakirjanduses süüdistatakse Euroopa Komisjoni kirja tõttu hirmutamises ja Kreeka kodanike solvamises. Euroopa Komisjoni volinik Kreekast Maria Damanaki rõhutas, et tema riik on turvaline ning nõudis seletust.

E-kirja pani oma veebilehele esimesena üles Kreeka ajaleht To Vima, mis ei viidanud kuidagi sellele, kuidas kiri nende kätte sattus. Euroopa Komisjoni pressiesindaja ütles, et e-kirja ülemine osa, kus hoiatatakse rahutuste ohvrite eest ning millele on alla kirjutanud „J“, ei ole Euroopa Komisjonist pärit ja tema ei tea, kes selle kirjutas.

Soovituste autentsust Euroopa Komisjoni pressiesindaja siiski kinnitas. „Euroopa Komisjonil on kohustus hoolitseda oma töötajate eest. Dokument on tavamõistusega koostatud reisinõuanne, ei rohkem ega vähem. On üsna normaalne, et komisjon annab ametnikele sellist ohutusalast nõu. Soovitused arutati läbi Kreeka politseiga,“ ütles pressiesindaja.

„Tavamõistuse abil koostatud nõuanded“ sisaldavad endas soovitust mõelda välja ebahuvitav elulugu, et vältida vihaste ateenlaste rünnakuid Euroopa Liidu rolli eest Kreeka hädades.

„Teid hotelli viiv taksojuht ega toidupoe omanik tänaval ei pea teadma, et te töötate Euroopa institutsioonides,“ öeldakse kirjas. „Kui küsitakse, rääkige oma eelmistest ametitest või oma parima sõbra omast.“