Barroso üheksa kuu lennukiarve on aga vaid väike osa 7,5 miljoni euro suurusest summast, mille Euroopa Komisjoni volinikud viimase viie aasta jooksul eralennukite üürimise peale kulutanud on, selgub Uuriva Ajakirjanduse Büroo (BIJ) uuringust The Guardiani vahendusel.

Euroopa Komisjon keeldus eralennukite kasutamist kommenteerimast, kuid kinnitas siiski, et 249 000 eurot kulutati presidendi büroo lendudele. Seejuures keelduti ütlemast, kas kliimakonverentsile üle Atlandi lennati reaktiivlennukiga, mis paiskab iga lennu jooksul atmosfääri umbes 55 tonni süsinikdioksiidi.

BIJ avastas, et Barroso ja veel 35 inimest kulutasid kliimamuutuse konverentsil viibides 28 000 eurot luksuslikule Peninsula New York hotellile. Ka seda numbrit kinnitas Euroopa Komisjon.

Uuringust selgub ka, et 75 000 eurot maksumaksja raha kulutati kokteilipeole teaduskonverentsil Discovery 09, mis oli „täidetud imedega nagu mitte ükski teine – trendikad kokteilid, üllatusesinejad ja juhtivad DJ-d. Samal ajal oli suur osa Euroopa Liidust rängas majanduskriisis.

Euroopa Komisjon rahastas samal aastal 300 000 euroga üritusi, mida sisedokumentides nimetatakse kokteilipidudeks. Vähemalt 1,2 miljonit kulutati 2009. aastal hotellidele ja konverentsiruumidele muuhulgas San Diegos, Prahas ja Balmoralis.

20 000 eurot kulutati alates Euroopa Komisjoni külaliskõnelejate kingitustele, mille hulgas on mansetinööbid, täitesulepead ja Tiffany juveelid.

Järgmisel aastal tahab Euroopa Komisjon suurendada oma eelarvet 4,9 protsenti.

BIJ uuring näitab lisaks, et komisjoni kulutustel puudub endiselt läbipaistvus. Aastatel 2007-2009 kanti üle 42 miljoni euro üle „füüsilistele isikutele“, kelle nimesid hoiab komisjon saladuses.

381 miljonit eurot kulutati „konfidentsiaalsele“ tegevusele. Selle sisu keeldub Euroopa Komisjon julgeolekukaalutlustel avaldamast.