Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis ütles pressikonverentsil, et komisjon võttis arvesse „Hispaania ja Portugali varasemaid jõupingutusi, praegust keerulist olukorda ja hiljutistes ettepanekutes sisaldunud argumente“. Kui liikmesriigid kümne päeva jooksul komisjoni ettepanekut ei vaidlusta, pääsevad Hispaania ja Portugal seega taas puhta nahaga.

Reutersiga kõnelenud EL-i allikate sõnul oli kaalukeeleks Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble, kes oli mures Hispaania sisepoliitika pärast. Allikate sõnul helistas Schäuble mitmele Euroopa Rahvapartei fraktsiooni kuuluvale eurovolinikule ja palus neid Hispaania peaministri kohusetäitja Mariano Rajoy olukorraga arvestada. Ehkki Hispaanias korraldati juunis kordusvalimised, ei ole riik suutnud uut valitsust moodustada ning Saksamaa ei soovinud, et trahvid hispaanlaste euroskepsist õhutaksid. Reutersi allikate kinnitusel pääses sotsialistliku peaministriga Portugal trahvist üksnes tänu sellele, et ühe riigi trahvimine ja teisele halastamine oleks olnud liiga keeruline.

EL-i reeglite järgi peaks liikmesriikide eelarvedefitsiit olema väiksem kui 3% SKT-st, selle ületajatele annab Euroopa Komisjon tähtajalise korralduse puudujääki teatud piirini vähendada. 2015. aastal oli Hispaania eelarvepuudujääk 5,1% ja Portugalil 4,4%, ehkki komisjon käskis Hispaanial seda vähendada 4,2%-le ja Portugalil 3%-le. Euroliidu reeglite kohaselt võinuks komisjoni korraldusi eiranud riike nüüd karistada trahviga, mille suurus ulatuks kuni 0,2 protsendini nende SKT-st.

Praktikas pole ühtegi riiki veel trahvitud ning patustajad on alati pääsenud üksnes hoiatusega. Kolmapäeval teatas komisjon, et Portugal peab eelarvepuudujäägi kontrolli alla saama tänavu ning Hispaania 2018. aastal. Mõlemad peavad 15. oktoobriks esitama aruande, kuidas nad ülesande täitmisega hakkama saada kavatsevad.

Samuti ähvardas komisjon, et Euroopa Liit võib külmutada osa Hispaaniale ja Portugalile mõeldud struktuurifondide rahast. Saksamaa rahandusminister Schäuble ütles eelmisel nädalal, et tema hinnangul oleks selline karistus riikide poliitika mõjutamiseks tõhusam vahend kui trahvid.