„Me oleme kiireloomulise küsimusena pühendunud kiirele edasiliikumisele läbirääkimistel sisulise ja kõikehõlmava andmekaitse raamkokkuleppe üle õiguskaitse valdkonnas,“ ütles Euroopa Komisjoni asepresident Viviane Reding esmaspäeval pärast kohtumist, vahendab AFP.

Reding, kes on ka Euroopa Liidu õigusvolinik, rääkis „väga tugevast signaalist usalduse taastamise kohta“, mis haihtus hiljuti pärast lekkeid USA rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) tegevuse kohta Euroopa kodanike suhtluse jälgimisel.

USA justiitsministeerium ja sisejulgeolekuministeerium teatasid ühisavalduses, et on ülimalt tähtis tegelda nende küsimustega, taastades usalduse ning tugevdades koostööd justiits- ja siseasjade küsimustes.

Redingi sõnul tunnistas USA justiitsminister Eric Holder kohtumisel esimest korda, et „on probleeme“, mis mõjutavad suhteid Washingtoni ja mitmete Euroopa liitlaste vahel.

Redingi sõnul lubas Holder rahuldavat lahendust, et kaitsta sujuvalt Euroopa ja USA kodanike privaatseid andmeid. Reding lisas, et heale tahtele peavad järgnema konkreetsed teod.

„See on esimene kord kolme aasta jooksul, kui ma olen näinud edasiliikumist,“ ütles Reding kohtumiselt lahkudes.

Läbirääkimised privaatandmete kaitse üle peaksid jätkuma 2014. aasta alguses, teatas Reding.