Oktoobris lükkas Euroopa Komisjon tagasi Itaalia riigieelarve-eelnõu ja käskis teha sellesse muudatusi, mis oli Euroopa poliitikas enneolematu sündmus. Itaalia teatas aga, et jääb oma suurtele kulutustele kindlaks. Nüüd teatas komisjon, et andis volituse protseduuride alustamiseks, mis võivad tuua kaasa finantssanktsioonid, vahendab BBC News.

„Itaalia valitsuse lauale panduga näeme me riigi ebastabiilsusse uneskõndimise riski,” ütles Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis.

Dombrovskise sõnul on nüüd asjakohane Euroopa Liidu distsiplinaarmeede nimega „liigse puudujäägi protseduur” (excessive deficit procedure – EDP).

Euroopa Komisjon on juba käskinud Itaalia populistlikul valitsusel eelarve ümber vaadata suure riigivõla tõttu, mis euroala ametnike arvates võib tekitada ebastabiilsust kogu blokis.

Rooma ei ole aga märkimisväärseid muudatusi teinud, mis on seadnud Itaalia Brüsseliga kokkupõrkekursile.

Sanktsiooniprotseduuri reeglite järgi sisaldavad potentsiaalsed tagajärjed trahvi 0,2 protsendi ulatuses sisemajanduse kogutoodangust, mis Itaalia puhul oleks miljardeid eurosid, ja väljamaksete peatamist arengufondidest.

Itaalia asepeaminister Matteo Salvini ütles ajakirjanikele, et jääb veendunuks valitsuse eelarveplaanide õigsuses, ja teatas, et asja juurde tullakse tagasi aasta pärast.

Euroopa Liidu jaoks on probleem võlgades riigi eelarvepuudujäägi tõstmine 2,4 protsendile SKT-st valitsuse populistlike plaanide rahastamiseks.

Itaalia on euroala suuruselt kolmas majandus, mille võlg on aga üle kahe triljoni euro ehk 131 protsenti SKT-st. Elaniku kohta teeb see umbes 37 000 eurot.