Strasbourg'is asuv kohus teatas oma otsuses veel, et Venemaa süüdistas Hodorkovskit ebaõiglaselt suurtes maksuvõlgades ning Vene võimud saatsid ta koos äripartneri Platon Lebedeviga ebaõiglaselt perekondadest tuhandete kilomeetrite kaugusele karistuskolooniatesse Ida-Siberisse karistust kandma, vahendab Associated Press.

Kunagine Venemaa rikkaim mees Hodorkovski mõisteti 2005. aastal maksudest kõrvalehoidmise eest üheksaks aastaks vangi. 2010. aastal mõisteti Hodorkovski ja tema äripartneri Lebedevi üle taas kohut ning nad jäid süüdi nafta varastamises nende oma firmalt ja saadud raha pesus. Hodorkovski mõisteti sellel protsessil 13 aastaks vangi. Ta peaks vabanema 2014. aastal, sest apellatsioonikohus lühendas tema karistusaega kahe aasta võrra.

Euroopa inimõiguste kohus kohustas Venemaa valitsust maksma Hodorkovskile 10 000 eurot, mis on väga väike summa võrreldes rahaga, mis Hodorkovski ja tema naftafirma Jukos kaotanud on.

Kohus ei leidnud aga mingeid tõendeid selle kohta, et kohtuasi oleks olnud poliitiliselt motiveeritud ning teatas, et kuigi kohus on valmis tunnistama, et mõnedel valitsusametnikel oli põhjust Hodorkovski süüdimõistmiseks survet avaldada, ei piisa sellest järelduse tegemiseks, et hagejaid ei oleks muidu süüdi mõistetud.

Kohus lükkas tagasi ka väite, et kohtuprotsess oli ebaaus, kuid avastas rikkumisi, mille puhul oli tõendite kogumine ja nende uurimine Moskva kohtu poolt ebaõiglane, ning kinni ei peetud ka advokaadi ja kliendi omavahelise suhtluse konfidentsiaalsust.

Hodorkovski advokaat Karinna Moskalenko ütles Associated Pressile, et on kohtuotsusega väga rahul ega kavatse edasi kaevata.