Ebatavalisele ühisavaldusele kirjutasid teiste hulgas alla Euroopa rabiinliku keskuse, Euroopa juudiparlamendi, Euroopa juudiassotsiatsiooni, Saksamaa türgi-islami usuasjade liidu ja Brüsseli islamikeskuse juhid, teatab BBC News.

„Me peame seda solvanguks meie põhiliste usu- ja inimõiguste vastu,“ öeldakse avalduses. „Ümberlõikamine on iidne rituaal, mis on meie isikliku usu aluseks ja me protesteerime kõige tugevamal võimalikul viisil selle kohtuotsuse vastu. Seetõttu kaitseme me innukalt oma õigust säilitada meie ühist traditsiooni ning kutsume Saksa parlamenti ja kõiki poliitilisi parteisid üles sekkuma selle otsuse viivitamatuks tühistamiseks.“

Juudi- ja moslemiorganisatsioonide juhid kohtusid ka Euroopa parlamendi ja Saksamaa Bundestagi liikmetega, et väljendada oma pahameelt ning nõuda, et Saksa parlament kehtestaks ümberlõikamisriitusele selge seadusliku kaitse.

Kölni kohtu otsus oli seotud juhtumiga, kus nelja-aastase poisi ümberlõikamine viis meditsiiniliste komplikatsioonideni. Kohtu väitel seisab lapse õigus kehalisele terviklikkusele kõrgemal usulistest ja vanemaõigustest.

Kohtuotsuse vastased kardavad, et see loob pretsedendi, mida hakkavad järgima ka teised Saksamaa kohtud.