Komisjoni asepresident Wallström tegi oma mõru avalduse kampaania avaüritusel, millega komisjon loodab pärast Prantsuse ja Hollandi „ei” hääletusi parandada kodanike hulgas euroliidu mainet, teatab The Telegrpaph.

„See on olnud väikese eliidi projekt, poliitilise eliidi. Siiani on see töötanud,” ütles Wallström.

„Kas seda on üldse kunagi olnud — Euroopa demokraatiat? See on väga hea küsimus,” arutles rootslasest volinik.

Wallströmi puhul on tegu veendunud euroföderalistiga. Ta on käivitanud kampaania, et igas liikmesriigis toimuks rahvuslik arutelu selle üle, mida rahvas liidust tahab. Kampaania käigus reisivad komisjoni liikmed ja kõrged ametnikud mööda Euroopat ringi ja väitlevad tudengite, noorte, poliitikute, akadeemikute, ettevõtjate ja ametiühingutega.

Komisjon loodab värvata prominente ja tippsportlasi oma hea tahte saadikuteks rahva hulgas.

Wallströmi plaaniga konkureerib Briti ja Hollandi valitsuste poolt novembris toimuv subsidiaarsuse tippkohtumine, kus arutatakse, kuidas ja millal oleks rahvuslikul tasandil otsustamine mõttekas.

Subsidiaarsusprintsiip tähendab brüsseli keeles põhimõtet, et otsustamine peaks toimuma võimalikult madalal tasandil — rahvuslikul, regionaalses või kohalikul — kui see vähegi võimalik on.

Euroliidul on oma hümn, lipp ja moto. Briti eurominister Douglas Alexander hoiatas hiljuti Brüsselis, et EL peaks olema ettevaatlik riigi tunnuste kasutamisel. „See ei edenda toetust EL-ile, kui luuakse sümboleid, mis pigem suurendavad ärevust, mitte ei vähenda seda,” ütles Alexander.