„Et kindlustada meie ühine julgeolek, peame investeerima ühiselt välja töötatavatesse strateegilise tähtsusega tehnoloogiatesse ja varustusse, mis tagavad kaitsevõime maismaal, merel, õhus ja kosmoses, kuid samuti küberjulgeoleku,“ ütles Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. „Liikmesriikidel tuleb senisest rohkem teha koostööd ja oma vahendid ühendada. Kui me ise ei hooli oma julgeolekust, siis ei tee seda keegi. Euroopa strateegilise sõltumatuse tagab tugev, konkurentsivõimeline ja uuenduslik kaitsetööstus.“

Kaitsefondiga hakataks toetama investeeringuid ühisesse teadustegevusse ning kaitsetehnoloogiate ja -varustuse ühisesse väljatöötamisse. Fond koosneks kahest osast.

Teadusuuringuid puudutavast osast rahastatakse teaduskoostööd moodsate kaitsetehnoloogiate, näiteks elektroonika, metamaterjalide, krüpteeritud tarkvara ja robootika alal.

Fondi teine osa, nn kaitsevõime vahend võimaldab riikidel ühiselt tehnoloogiahankeid korraldada, et raha kokku hoida. Näiteks võivad liikmesriigid ühiselt investeerida droonitehnoloogiasse või osta helikoptereid hulgihinnaga.

Lisaks Euroopa Kaitsefondi loomisele teeb komisjon ettepaneku toetada investeeringuid kaitsetööstust varustavatesse ettevõtetesse. Samuti soovib komisjon luua paremad tingimused selleks, et Euroopas kujuneks välja avatud ja konkurentsipõhine kaitsevaldkonna turg.

Komisjoni hinnangu järgi aitaks koostöö parandamine riikidel kokku hoida 25–100 miljardit eurot aastas. Komisjon on teinud ettepaneku eraldada kaitsesektori teadusuuringuteks 25 miljonit eurot ELi 2017. aasta eelarvest ning kuni 2020. aastani võidakse eelarvest ette näha kokku 90 miljonit eurot.