Sel nädalal täitub Ashtonil ametis 100 päeva, kuid seni on ta pidanud küüti paluma Euroopa Liidu liikmesriikide välisministritelt ja õhujõududelt. Ashtonit on süüdistatud suutmatuses olla ühel päeval kahes kohas, kui ta puudus Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumiselt Hispaanias, sest võttis osa Ukraina presidendi Viktor Janukovitši ametisseastumistseremooniast, kirjutab The Times.

Kuigi pole selge, kas isikliku lennuki olemasolu aitaks olukorda parandada, muutub üha selgemaks, et Ashton ei saa igaveseks lootma jääda liinilendudele ja teiste heale tahtele.

Ashtoni pressiesindaja kiirustas esmaspäeval kinnitama, et Ashton ei nõua omale mingit USA presidendi lennukit. Läbirääkimised käivad lennuki liisimiseks, mis oleks pidevalt lennuvalmis.

Leedi Ashtoni aastane reisieelarve on 300 000 eurot (4,7 miljonit krooni). Euroopa Komisjoni reisieelarve kokku aga 4 miljardit eurot (62,4 miljardit krooni). Brüsseli lennujaamas tegutsev eralennufirma teatas, et kaheksakohalise Learjeti rentimine kolmepäevaseks reisiks mitmesse sihtpunkti Lähis-Idas, mis Ashtonil järgmisel nädalal plaanis on, maksab 35 000 eurot (546 000 krooni), kui lennukiks on 12-kohaline Legacy kolme meeskonnaliikmega, on kulud 50 000 eurot (780 000 krooni).

„Kui Ashtonile antakse lennuk, tahab seda ka Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso. Kui Barrosole antakse lennuk, tahab seda ka Euroopa ülemkogu president Herman Van Rompuy,” ütles üks Euroopa Liidu diplomaat. „Või üritavad nad Ashtoni lennukit enese käsutusse saada.”