Saksa sotsialisti Jo Leineni algatatusel loodud grupp soovib kohe, kui mõnes liikmesriigis läheb käibele vale põhiseaduse kohta, sekkuda selgitusega, teatab Euobserver.

Leinen on europarlamendi konstitutsiooniasjade komitee esimees ning teda häirib, et keegi teine ei tegele põhiseadusalase selgitustööga. „Kes kaitseb konstitutsiooni? Mitte ükski Euroopa valitsus seda ei tee,” ütles Leinen.

Gruppi kuuluvad veel parlamendi president Joseph Borell ning konstitutsiooni kohta käiva toetava raporti kirjutanud Inigo Mendez de Vigo ja Richard Corbett. Grupp kavatseb jälgida kõigis liikmesriikides toimuvat debatti, hankides infot EL-i liikmesriikides olevate esinduste kaudu.

Pisiasjadega pole plaanis tegeleda, kuid suurtele valedele või ebatäpsustele hakatakse reageeritama. Eeldatavasti saadab grupp välja pressiteate või kirjutab arvamusartikli.

Taani euroskeptilise saadiku Jens Peter Bonde hindab ideed suurepäraseks, kuna debatt põhiseaduse üle peaks ka tema meelest toimuma faktide järgi.

Samas on Bonde meelest vale see, et grupp koosneb ainult eurofiilidest, kes põhiseadust tingimusteta toetavad.

Küsimus on loomulikult ka selles, kust maalt muutub arvamus või hinnang „valeks”, millele tuleb „kiirreageerida”.

Ligi pooltes liidu liikmesriikides pannakse põhiseadus rahvahääletusele. Suurim vastuseis sellele on Britannias. Selleks, et põhiseadus kehtima hakkaks, peavad kõik liikmesriigid ta ratifitseerima.