Lobistidel Klaus-Dieter Bergneril, Alfred Plattneril ja Walter Schönil oli ühe kohtuakti järgi kasutuses umbes 100 miljonit eurot, et mõjutada hävituslennukite ostmise otsust 2002. aastal enda kasuks, kirjutab kurier.at.

Majandusajakirja Format teatel mõtlesid lobistid hävituslennuki Eurofighteri tootja ning Euroopa lennuki-ja kosmosetööstusettevõtte EADSi jaoks välja kompleksse võrgustiku varifirmadega.

Rahapesu ning altkäemaksu andmise kahtlused on muutunud juba nii kindlaks, et mõne nädala eest kiideti heaks telefonide pealtkuulamine ja e-posti jälgimine.

1. juunist kuni 1. juulini jälgisid Austria siseministeeriumi spetsialistid kogu EADSi lobistide e-maili-, SMSi- ja MMSiliiklust. Ametnikele on selge, et need kolm meest ei olnud ainult omavahel kontaktis, vaid ka inimestega, kes veel uurijate huviorbiidis ei olnudki. Seetõttu leidub ka uusi kahtlusaluseid.

Prokuröri Michael Radaszticsi sõnul on eeldatavasti EADSi konsortsiumis moodustunud kuritegelik grupeering, et läbi fiktiivsete lepingute partnerettevõtetest raha välja võtta ning siis korrumpeerunud eesmärkidel kasutada.

Uurimist mõjutas tugevalt Rooma prokuratuuri informatsioon. Itaallased said jälile pettur Gianfranco Landele ning ta tunnistas ülekuulamisel, et pesi konsortsiumi esindajate jaoks raha.