Kuigi tehniliselt läks uue raha kasutuselevõtt sujuvalt, on paljud inimesed euro tuleku vastu pööranud, teatab The Telegraph.

Sloveenia Tarbijate Liidu esinaine Breda Kutin ütleb, et paljud hinnad on üleöö tõusnud. Näiteks on pealinna kohvikutes kohvi hind nädalaga tõusnud 28 protsenti. „Selline hinnatõus on muretsema panev, kuna eurole üleminek pole tõstnud inimeste sissetulekuid,” selgitab proua Kutin.

Sloveenia tarbijad on maruvihased ja Kutini sõnul on nende asutus kaebustega üle ujutatud. Sloveenias on keskmine palk umbes 800 eurot ning elanikkond on hinnatõusude suhtes väga tundlik. Paljud inimesed pelgavad, et uus hinnatõus ootab ees juunis, mil suurematele jaemüügifirmadele lõpeb kehtestatud hindade külmutamise kohustus ning hinnasiltidelt kaob euro kõrval ära hind vanas valuutas.

Kohaliku 22-aastase tudengi Teja Boovi sõnul on hinnatõus kogu tema tutvusringkonnas põhiline jututeema. „Head asjad siin elus — meelelahutus, kino, väljas käimine — on kallimaks läinud. Minu tudengipalk paistab pidevalt vähenevat,” selgitab Boovi.

Sloveenia kogemus pole ainulaadne. Euroliidus viidi sügisel läbi küsitlus, milles 93 protsenti eurotsooni kodanikest teatas, et alates sisse seadmisest on „euro suurendanud hindasid”. Vaid 48 protsenti eurotsoonis elavatest inimestest leiab, et euro on „kasulik”.