Kõneldes pärast kogu öö kestnud läbirääkimisi Euroopa Liidu tippkohtumisel Brüsselis, ütles Sarkozy, et eurotsoon seadis valitsustevahelise lepingu sõlmimiseks tähtajaks märtsi, teatab BBC News.

Prantsusmaa ja Saksamaa soovisid, et Euroopa Liidu kõik 27 liikmesriiki toetaks muudatusi Euroopa Liidu lepingus, millega oleks kehtestatud karmid eelarvereeglid võlakriisi lahendamiseks.

Suurbritannia nõudis aga mööndusi, mis polnud Berliinile ja Pariisile vastuvõetavad.

Sarkozy ütles pressikonverentsil pärast ligi 10 tundi kestnud läbirääkimisi, et oleks eelistanud uut lepingut Euroopa Liidu kõigi liikmesriikide vahel.

Suurbritannia peaminister David Cameron pakkus aga Sarkozy sõnul lepingusse protokolli lisamist, mis oleks Londoni vabastanud muudatustest finantsteenuste alal.

„Me ei saanud seda aktsepteerida,“ ütles Sarkozy.

Sarkozy lisas, et välja pakutud lepingust otsustas loobuda ka Ungari ning Tšehhi ja Rootsi tahavad kõigepealt oma parlamentidega konsulteerida.

„Kõik teised on avaldanud soovi valitsustevahelise lepinguga liituda,“ ütles Sarkozy.

Sarkozy eitas väidet, et uus kokkulepe viib kahekiiruselise Euroopa tekkimisele.

Hiljem pressikonverentsil kõnelnud Cameron ütles, et tegi raske otsuse, aga õige.

„Mida pakutakse, ei ole Suurbritannia huvides,“ ütles Cameron ja lisas, et ei saadaks välja pakutud lepet Briti parlamenti, sest see on väljaspool Euroopa Liidu struktuure sõlmitud kokkulepe.

Euroopa Liidu juhid suutsid kokku leppida eurotsooni päästefondi piirsuuruses, mis on 500 miljardit eurot.