Kirjeldatakse, kuidas Carr astus ühel jahedal teisipäevahommikul 2018. aastal välja oma kontorihoonest Brüsselis ja läks kohtumisele kolme kilomeetri kaugusele Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomiteesse (EESC).

Pärast tavapäraselt EESC osalejate nimekirja registreerumist naasis Carr enne lõunat oma töökohta Euroopa Ametiühingute Konföderatsiooni (ETUC), kus ta teenib kuni 8600 eurot kuus (enne maksude mahaarvamist).

Hommikusel kohtumisel viibimise eest maksis EESC Carrile 290 eurot maksumaksja raha, et katta majutus-, toitlustus- ja kohalikud transpordikulud.

Tüüpiline võileib maksab Brüsselis kuni viis eurot, metroo- või bussipilet 2,50 või 2,10, kui ette osta, ning kolmekilomeetrine sõit Uberiga kümme eurot.

EUobserveri andmetel sai Carr 2015. aasta 7. jaanuarist kuni 2019. aasta 2. maini eranditult Brüsselis toimunud 159 kohtumise eest 46 110 eurot.

Carr on ametlikult Eesti elanik, aga elab ja töötab täisajaga Brüsselis.

Carr, kes hotelli ei vaja, ütles EUobserverile, et kasutab päevarahasid oma korterikulude katmiseks Brüsselis ja muudeks täpsustamata kuludeks, mida nimetas õigustatuteks.

Carr on olnud ETUC-i kontoris sekretär alates 2015. aastast. Tema töö puudutab sotsiaalkaitsepoliitikat ja õiglasema minimaalpalga maksmist inimestele, kellel on toimetulekuraskusi.

„Mitte kõik kohtumised EESC-s ei ole kogu päeva kohtumised,” ütles Carr 18. detsembri hommikuse kohtumise kohta EUobserverile. „Loomulikult naasen ma pärast kohtumise lõppu ETUC-i, et jätkata tööd ETUC-i asjadega.”

Carr võttis 290 eurot välja ka 12. detsembri kohtumise eest, mis oli määratletud kui „rootsi lauaga lõunasöök”.

Carr ei ole aga ainus, kes EESC päevarahasid välja võtab. Seda teevad ka näiteks belglased.

EESC liikmetest on belglasi 12 ja vaid üks neist ei võta päevaraha välja.

Eetilisi kaalutlusi kõrvale jättes ei ole keegi ühtki konkreetset reeglit rikkunud.

Kõigil on õigus päevaraha saada, aga kuidas nad seda kulutavad, on teine asi. Maksumaksjalt saadud päevaraha kasutamine Brüsselis korteri eest maksmiseks näib EUobserveri sõnul olevat piiri peal, eriti kui inimene teenib 8600 eurot kuus samas linnas.

Küsimusele, kas see on õigustatud raha kasutamine, vastas EESC pressiteenistus, et see, kuidas iga liige saadud päevaraha kasutab, on rangelt eraasi.