Asteroid on Maale kõige lähemal 27. juunil kell 19.14 Eesti aja järgi. USA kosmoseagentuuri NASA teatel on asteroid sel hetkel 12 000 kilomeetri kaugusel maapinnast. Asteroid, millele teadlased on nimeks pannud 2011 MD lendab üle Antarktise ranniku 3218 kilomeetri kaugusel Lõuna-Aafrikast lõunakagus, teatab Space.com.

Asteroidi 2011 MD avastasid kolmapäeval, 22. juunil kaks Maa-lähedasi asteroide otsivat robotteleskoopi nimega LINEAR USA New Mexico osariigis. Hinnanguliselt on asteroidi läbimõõt 9-30 meetrit.

NASA teatel tuleb selline objekt Maale nii lähedale keskmiselt iga kuue aasta tagant.

Isegi kui asteroid siseneks Maa atmosfääri, ei jõuaks see tõenäoliselt maapinnani.

Asteroid 2011 MD on umbes kümnemeetrise läbimõõduga. Kivimitest koosnevad asteroidid, mille läbimõõt on vähem kui 25 meetrit, lagunevad Maa atmosfääris ega tekita maapinnal kahju.

Maast kõige napimalt mööda lennanud asteroid on 2011 CQ1, mis tuli selle aasta veebruaris maapinnast 5471 kilomeetri kaugusele.

2011 MD on nähtav mõõdukalt suurte amatöörteleskoopidega, kuid selle leidmine pole sugugi kerge ülesanne.

Kindlasti peab olema ligipääs heale täheatlasele ning et asteroid liigub nii kiiresti, tuleb kasutada väikeplaneetide keskuse viimaseid andmeid, et selle kurssi tähtede taustal täpselt määrata. Asteroid on 250 korda tuhmim kui paljale silmale nähtavad tuhmimad tähed.

Maa gravitatsioon muudab lisaks asteroidi lennutrajektoori märkimisväärselt.