Televisioonis üle kantud dramaatilises avalduses süüdistas Pelosi Trumpi võimu kuritarvitamises ning viitas Suurbritannia kuningale George III-le, kelle vastu Ameerika kolooniad üles tõusid ja moodustasid 1776. aastal Ühendriigid. Pelosi sõnul on Ühendriikides kuningas rahvas, vahendab Reuters.

„Meie demokraatia on kaalul. President ei jäta meile muud valikut kui tegutseda, sest ta püüab rikkuda valimised taaskord enda kasuks. President on tegelenud võimu kuritarvitamise, meie riikliku julgeoleku õõnestamise ja meie valimiste ohtu seadmisega,” ütles Pelosi.

Demokraatide juhitud ametikuriteo juurdluse keskmes on Trumpi soov, et Ukraina võtaks uurimise alla endise asepresidendi Joe Bideni, kes on favoriit saamaks 2020. aasta presidendivalimistel demokraatide kandidaadiks Trumpi vastu.

„Kurbuse, aga kindluse ja alandlikkusega, truudusega meie asutajate vastu ja armastust Ameerika vastu täis südamega palun ma täna meie esimeest minna edasi ametikuriteo artiklitega,” ütles Pelosi, kes algatas juurdluse septembris.

Esimehe näol viitas ta esindajatekoja õiguskomitee esimehele Jerrold Nadlerile. Õiguskomiteel on ülesanne koostada ametlikud süüdistused, mille üle esindajatekoja täiskogu hiljem hääletab.

Süüdistuste hulka võivad kuuluda võimu kuritarvitamine, kongressi töö takistamine ja õigusemõistmise takistamine.

Kui süüdistused esindajatekojas heaks kiidetakse, viib see protsessini senatis. Senatit kontrollivad vabariiklased ei ole aga näidanud üles erilist toetust Trumpi süüdi mõistmisele ja ametist tagandamisele.

Pelosilt küsiti eile õhtul CNN-i korraldatud üritusel, mida oleks vaja, et vabariiklased Trumpi süüdi mõistmist toetaksid. „Ma ei saa vabariiklaste eest vastata, nad on Trumpile vande andnud,” vastas Pelosi.

Trump vastas tavapäraselt Twitteris: „Mitte Midagi Tegevad, Äärmusvasakpoolsed Demokraadid on just teatavaks teinud, et nad kavatsevad püüda mind süüdi mõista MITTE MILLEGI eest.”