Kõneldes pärast surnud riigijuhtide haudade külastamist, lubas Park avada uue ajastu Korea poolsaarel, vahendab BBC News.

Põhja-Korea pole veel Parki võitu kommenteerinud, kuid on varem nimetanud kogu Saenuri parteid „maniakkideks“. Riiklik uudisteagentuur KCNA süüdistas Saenurid kolmapäeval pingete suurendamises poolsaarel president Lee Myung-baki ametiajal.

„Kõik faktid tõestavad, et Saenuri partei on grupp reetureid, kes ei tagane ühestki häbistavast teost, et realiseerida oma ambitsioon haarata võim,“ kuulutas KCNA.

Endise sõjaväelise valitseja Park Chung-hee tütrest Park Geun-hyest saab Lõuna-Korea esimene naispresident.

Valimisaktiivsus oli kõrge, oma hääle andis 75,8 protsenti kodanikest, kellel selleks õigus oli. Kui loetud oli enam kui 99 protsenti häältest, oli Parki toetus 51,6 ja Mooni oma 48 protsenti.

Valimiskampaanias domineerisid majandusküsimused, nagu kulutused heaolule, töökohtade loomine ja ebavõrdsus ning rahvusliku julgeoleku küsimustes keskenduti loomulikult Põhja-Koreale.

„Põhja-Korea kaugmaaraketi väljalaskmine näitas sümboolselt kui tõsise julgeolekualase olukorraga me silmitsi seisame,“ ütles Park. „Ma täidan lubaduse avada uus ajastu Korea poolsaarel, mis põhineb tugeval julgeolekul ja usaldusele rajatud diplomaatial.“

Park on lubanud Põhja-Korea suuremat kaasamist kui tema eelkäija Lee ning võimalikku abisaadetiste taastamist, kuid samas ka jõulist riigikaitset.