Endine sõjaväeohvitser ütles 2003. aastal Iraagi sõtta minevatele sõduritele peetud kõnes, et "nad lähevad vabastama, mitte vallutama," kuid reaalselt oli plaan teine ja tegu oli pealgalt tema enda tõlgendusega sellest, milliseks Iraagi sõda võiks kujuneda.

"See oli minu ülesanne öelda meestele, mida ma usun juhtuma hakkavast ja on selge, et polnud mingit plaani," kirjutas Collins Iraagi sõja 10. aastapäeva eelõhtul ajalehes Daily Mirror.

2003. aastal Kuveidis peetud kõnes ütles ohvitser, et Iraagi inimesed tänavad britte interventsiooni eest ja et iraaklased on nende liitlased. Samuti soovitas Collins briti sõduritel Suurbritannia lippe mitte lehvitada.

Kolonel Collins pävis "inspireeriva" kõne eest Briti impeeriumi ordeni ja kõne koopia riputati USA president George W Bushi Valge Maja kabineti seinale.

Sõjaohvitseri sõnul suhtusid sõjaväekomandörid interventsiooni arrogantsiga ja jätsid usuliselt ning etniliselt rikka riigi majandushätta.

"See on fakt, et seal (Iraagis -toim) olime meie ja need, kes operatsiooni juhtisid, tahtsid, et me tegutseks nende käsu järgi isegi siis, kui neil ei olnud plaani. Me olime neil jalus ja nagu lühinägelik dinosaurus, oli see ainus, mida nad nägid," ütles ta.

Iraagi sõda on organisatsiooni Lancet andmetel nõudnud rohkem kui 116 000 tsiviilisiku elu ja läinud USAle maksma ligi 530 miljardit dollarit.