President Recep Tayyip Erdoğan ütles, et esialgsetel andmetel „neutraliseeris” Türgi 30-35 süürlast vastusena oma sõdurite väidetavale intensiivsele pommitamisele Idlibi provintsis, mis on Süüria mässuliste viimane alles jäänud kants pärast ligi üheksa aastat kestnud sõda, vahendab Reuters.

Türgi on toonud Idlibi provintsi lisajõude, mis on väljakutse Damaskusele ja viimase Vene liitlastele.

Erdoğan ütles, et Türgi teatas Vene poolele, et viimane peab eskaleeruvas konfliktis „kõrvalseisjaks jääma”. Moskva ja Ankara toetavad konfliktis vastaspooli.

Venemaa kaitseministeerium teatas, et Türgi sõjaväeüksused sattusid öösel tule alla, kui liikusid Idlibi provintsi Venemaad teavitamata. Ankara väitis, et liikumine oli koordineeritud.

Süüria presidendi Bashar al-Assadi väed on Vene õhujõudude toetusel teinud Idlibi provintsis suuri edusamme, mis on pannud Türgit hoiatama, et ta võib alustada sõjalist operatsiooni, kui sõjategevust ei peatata.

„Me oleme vastanud neile rünnakutele samaga ja jätkame selle tegemist, kas oma suurtükiväe või miinipildujatega,” ütles Erdoğan Istanbulis ajakirjanikele. „Me jätkame otsustavalt oma operatsioone oma maa, rahva ja meie vendade nimel Idlibis. Need, kes seavad meie otsustavuse kahtluse alla, mõistavad varsti, et tegid vea.”

Erdoğan ütles, et kui läbirääkimised diplomaatide ja kindralite vahel tulemusi ei anna, võtab ta otse ühendust Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, et püüda olukord lahendada.

„Me ütlesime Vene poolele eraldi, et nemad ei ole siin meie vastaspool, et see on otseselt režiim ja et nemad peavad kõrvale astuma,” ütles Erdoğan.

Erdoğan lisas, et Türgi operatsioonis Idlibi provintsi 40 punktis osalevad lennukid F-16.

Venemaa kaitseministeerium väitis, et Türgi lennukid ei rikkunud Süüria piiri ja mingeid õhurünnakuid Süüria vägede vastu ei ole registreeritud.