Robertsi sõnavõtt oli tema esimene avalik vastus Trumpile viimase pideva kriitika asjus föderaalkohtute aadressil. Trumpi oponendid on nimetanud tema kohtunike kritiseerimist rünnakuks õigusriigi vastu USA-s, vahendab Reuters.

„Meil ei ole Obama kohtunikke ega Trumpi kohtunikke, Bushi kohtunikke ega Clintoni kohtunikke,” ütles endise presidendi George W. Bushi ametisse nimetatud konservatiiv Roberts ülemkohtu välja antud avalduses vastuseks meedia päringule.

„Mis meil on, on erakordne grupp pühendunud kohtunikke, kes annavad oma ühtlase parima, et mõista võrdselt õigust nende üle, kes nende ette ilmuvad. See sõltumatu kohtusüsteem on miski, mille eest peaksime kõik tänulikud olema,” lisas Roberts avalduses, milles Trumpi nime ei mainitud.

„Vabandust, ülemkohtunik John Roberts, aga teil on tõesti „Obama kohtunikud”, ja neil on hoopis teistmoodi vaated kui inimestel, kelle kohus on tagada riigi ohutus,” vastas Trump Twitteris.

On haruldane, et USA üheksaliikmelise ülemkohtu eesistuja teeb sellise avalduse vastuseks presidendile. USA põhiseaduse järgi on föderaalne kohtusüsteem võrdne valitsuse haru täidesaatva ja seadusandliku haruga ning osa süsteemist, mis kontrollib ja tasakaalustab võimu. Föderaalkohtunikke nimetavad presidendid ja kinnitab senat.

Virginia George Masoni ülikooli õigusprofessor Ilya Somin ütles, et Roberts saatis signaali, et Trump on läinud üle vastutustundliku poliitilise arutelu piiri.

„Pikka aega ei vastanud ülemkohtunik sellele. Ma kahtlustan, et mingil hetkel otsustas Roberts, et mis liig, see liig, ja ta peab midagi ütlema,” lisas Somin.

Teisipäeval võttis Trump sihikule USA ringkonnakohtuniku Jon Tigari San Franciscos, kes blokeeris esmaspäeval ajutiselt presidendi korralduse, mis keelas varjupaiga andmise sisserändajatele, kes sisenevad riiki ebaseaduslikult Mehhikost. Tigari määras ametisse eelmine demokraadist president Barack Obama.

„See oli Obama kohtunik,” ütles Trump. „Ja ma ütlen teile midagi. Niimoodi enam ei juhtu.”

Trump sarjas ka kogu San Franciscos asuvat 9. ringkonna apellatsioonikohut, mis arutab üheksa lääneosariigi, sealhulgas California, föderaalkohtute apellatsioone. Trump nimetas liberaalsusele kalduvat 9. ringkonda „häbiväärseks”. See ringkond on teinud mitmeid otsuseid Trumpi vastu.