Türgi ja teiste NATO liikmesriikide vaheline pinge aina kasvab, kui teisipäeval avaldas Türgi riiklik telekanal Anadolu detailse raporti USA vägede baasist ning lahingupositsioonidest Süürias. 620-sõnaline uudis loetles veel Ameerika Ühendriikide ja Prantsuse erivägede arvu, mis neis baasides on, vahendab France24.

„Lekitamine oli tahtlik, Anadolu uudisteagentuur on Türgi valitsuse käsilane, seda poleks avalikustatud ilma rohelise tuleta Ankarast," sõnas Jasper Mortimer, France24 korrespondent Türgis. Tema hinnagul oli tundlike lahinguandmete lekitamine tahtlik.

Poliitline vastuolu

Raport kirjeldab vägede asukohti Kurdide kontrollitud Süürias. See demonstreerib Ankara püüdu saboteerida Washingtoni toetuskatseid Süüria Demokraatlikule Liiduparteile (PYD), mida Türgi peab võrdväärseks keelatud Kurdistani Töölisparteiga (PKK).

PYD on poliitline katus Rahva Kaitse Üksustele (YPG), mis on omakorda osa USA-juhitud koalitsioonist ISISe vastu regioonis.

USA eitab koostööd kurdi separatistidega ja näeb YPGd osana Süüriat vabastavast Süüria Demokraatlikust Jõust.

Detailsed kirjeldused

Raport kirjeldab USA sõdurite rünnakuasukohti Raqqas, ISISe de facto pealinnas. Veel kirjeldab see detailselt USA ning Prantsuse erivägede asukohti Ragga lähistel Kobani linnas, Ayn Issahis. „Seal on 200 USA sõdurit ning 75 Prantsuse erivägede üksust," läheb raport detailidesse.

Pentagoni esindaja ütles kolmapäeval, et selline infoleke paneb ohtu inimeste elud. „Tundliku info avalikustamine paneb koalitsiooniväed tarbetu riski alla ning seab küsimärgi käimasolevate operatsioonide õnnestumisele," sõnas meediale Pentagoni esindaja Eric Pahon.

Prantsuse ametnikud pole veel lekkele reageerinud. Anadolu leke on järgmine samm Türgi-USA konfliktis, mis sai alguse, kui USA keeldus välja andmast Türgi imaami, Fethullah Gülenit, väidetavaid 2016. aasta putšikatse kavandajaid.