Euroopa Komisjon töötab Euroopa Liidu valitsusena. Sellesse kuulub 27 volinikku, sealhulgas president ja seitse asepresidenti, vahendab BBC News.

On hästi teada, et ametisolevatele volinikele makstakse hästi. Nende põhipalk on umbes 20 000 eurot (312 000 krooni) kuus, millele lisanduvad muud hüved, sealhulgas külluslik pension.

Nüüd on aga selgunud, et nad saavad lisaks „üleminekutasu” kuni kolm aastat pärast ametist lahkumist.

Olenevalt sellest, kui kaua volinik on ametis olnud, võivad nad saada üleminekutasu kuni 65 protsendi ulatuses endisest palgast. Praegu saab üleminekutasu 16 endist volinikku.

Kaks endist volinikku — Charlie McCreevy (praegu Ryanairi juhatuse liige) ja Joe Borg (Malta poliitik ja diplomaat, kes on nüüd avalike suhete konsultant) saavad endiselt 11 000 eurot (172 000 krooni) kuus, teatas ajaleht Financial Times Deutschland.

„Selle süsteemi eesmärk on kergendada nende naasmist tööturule ja säilitada nende sõltumatust pärast volinikuks olemist,” ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Michael Mann.

16 endise voliniku hulgas, kes saavad üleminekutasu, on Itaalia välisminister Franco Frattini ja Leedu president Dalia Grybauskaitė.