Hilli sõnul kuulas Trump selle asemel oma isikliku advokaadi Rudy Giuliani nõu. Hill nimetas väiteid Ukraina kohta „väljamõeldud jutuks”, vahendab BBC News.

Teooria järgi olid need ukrainlased või Ukrainaga seotud isikud, kes sekkusid USA 2016. aasta presidendivalimistesse, mitte Venemaa.

Telefonikõnes Ukraina presidendile Volodõmõr Zelenskõile õhutas Trump teda neid väiteid uurima ning alustama juurdlust demokraatide ühe peamise presidendikandidaadi Joe Bideni üle.

Valge Maja endine tipptasemel Venemaa-ekspert süüdistas teisi vabariiklasi kahtluse külvamises Venemaa sekkumise kohta 2016. aasta valimistesse.

„Küsimuste ja avalduste põhjal, mida ma olen kuulnud, näivad mõned teist selles komitees uskuvat, et Venemaa ja tema julgeolekuteenistused ei viinud läbi kampaaniat meie riigi vastu, ja et võib-olla kuidagi, mingil põhjusel tegi seda Ukraina,” ütles Hill.

Hill kutsus seadusandjaid mitte promoma „poliitiliselt ajendatud valesid”, mis seavad kahtluse alla Venemaa sekkumise USA valimistesse.

Demokraadist jurist Daniel Goldman küsis Hillilt: „Seega kas teie arusaamine on siis, et president Trump eiras oma kõrgete ametnike nõuandeid selle teooria kohta ja kuulas selle asemel Rudy Giuliani vaateid?”

„See näib nii olevat, jah,” vastas Hill.

Hiljem hoiatas Hill, et Giuliani esitas Ukraina kohta „plahvatusohtlikke” ja „sütitavaid” väiteid.

„Ta surus selgelt läbi küsimusi ja mõtteid, mis pidid, teate, ilmselt tulema tagasi teda kummitama,” tunnistas Hill. „Ma arvan, et selle juures me täna olemegi.”

Eile andis tunnistusi veel USA diplomaat Ukrainas David Holmes, kes ütles oma avasõnavõtus, et tema tööd saatkonnas hakkas 2019. aastal varjutama Giuliani tegevus.

„Ma sain teada, et hr Giuliani, eraadvokaat, võttis otsese rolli Ukraina diplomaatias,” ütles Holmes.

Holmes lisas, et oli 18. juulil šokeeritud, kui Valge Maja juhtimis- ja eelarvebüroo (OMB) ametnik teatas, et sõjaline abi Ukrainale on peatatud.

„Ametnik ütles, et käsk tuli presidendilt ja anti edasi OMB-le hr Mulvaney poolt edasiste selgitusteta,” ütles Holmes, viidates Valge Maja personaliülemale Mick Mulvaneyle.