Lõuna-Koreasse põgenenud endine Põhja-Korea poliitvang Jung Gyoung-il kirjeldab FOX Newsi vahendusel tingimusi Põhja-Korea vangilaagrites.

Põhja-Koreas on USA riigidepartemangu andmetel vähemalt viis suurt poliitvangilaagrit, kus hoitakse kinni hinnanguliselt 150 000-200 000 vangi. Vangilaagrid on kõige efektiivsem moodus riigi 23 miljoni inimese kontrolli all hoidmiseks.

Satelliidifotod näitavad mäeahelike vahele orgudesse surutud laagreid, millest igaühe pindala on kuni 260 ruutkilomeetrit. Endiste vangide teatel on laagrid ümbritsetud kõrgepinge all olevate taradega ning seal on koolid, barakid ja töökohad.

Vangilaagritesse saadetakse igasuguste kuritegude eest, alates Põhja-Korea juhi Kim Jong Ili halvustamisest kuni riigist põgenemise katseni.

Endine vang Jung veetis kolm aastat Yodokis, laagris number 15, 115 kilomeetri kaugusel pealinnast Pyongyangist kirdes, süüdi mõistetuna Lõuna-Korea heaks spioneerimises.

Jung, kes töötas riiklikus kaubandusettevõttes, väidab, et tema vastu esitasid süüdistuse julgeolekuagendid, kes soovisid saada ametikõrgendust. Pärast kuudepikkust piinamist tunnistas Jung end süüdi. Selleks ajaks oli ta oma kehakaalust kaotanud 35 kilogrammi.

Pärast vabanemist 2004. aastal põgenes Jung koos naise ja kahe tütrega Lõuna-Koreasse ja töötab nüüd Põhja-Korea vanglaid uurivas ühiskondlikus organisatsioonis.

Jungi sõnul said Yodoki vangla tema sektsiooni 400 vangi 500 grammi maisi päevas, rügades 13-15 tundi kaevandustes, farmides ja tehastes. Paljud surid nälga ja alatoitumusest põhjustatud haigustesse. Paljud püüdsid söögiks usse ja putukaid.

46-aastase Jungi sõnul sõid inimesed rotte ja madusid. Need olid parim võimalus tervist kuidagigi säilitada. Jungil on maohaavad ning pea- ja seljavalud.

Kui üks vang 15 minutiks töö juurest ära hiilis, et puuvilju korjata, topiti ta suu kruusa täis ja hukati.

Endine Põhja-Korea vangivalvur ütles, et laagritest, mida nimetatakse „totaalse kontrolli tsoonideks”, on põgenenud vaid kaks vangi. Nendes laagrites ei ole vangidel isegi aega rottide püüdmiseks ja söömiseks.

Kui naisvang jäi rasedaks, lasti tema ja lapse isa avalikult maha. Seejärel avasid valvurid naisvangi kõhu, eemaldasid loote ning söötsid valvekoertele.

Sunniviisilised abordid on tavalised ning kui lapsed sünnivad, siis paljud tapetakse, mõnikord ema silme ees. Karistatakse ka vanavanemaid, sest vangistatakse terveid perekondi.

Vangivalvuritele õpetatakse, et tegemist on riigireeturitega ja nende perekonnad tuleb hävitada kolme põlvkonna ulatuses.