Monarh surub kolmapäeval kätt McGuinnessiga, kelle partei Sinn Féin on nüüdseks laiali saadetud relvarühmituse Iiri Vabariikliku Armee (IRA) poliitiline tiib, vahendab BNS.

Kuninganna ja tema abikaasa prints Philip teevad Põhja-Iirimaale visiidi seoses 60. aasta täitumisega Elizabethi troonile asumisest. Kolmapäeval osaleb ta 22 000 külalisega aiapeol Belfasti (Béal Feirste) parlamendihoone pargis ehk Stormontis. Kuninganna kohtub McGuinnessiga eraldi Lyrici teatris ja see ei ole seotud tema aastapäevapidustustega. Üritusel osaleb ka Iiri Vabariigi president Michael D. Higgins (Mícheál D. Ó hUiginn).

McGuinness ütles teisipäeval, et soovib sirutada lepitava käe kuninganna Elizabethile, kes esindab Põhja-Iirimaa sadu tuhandeid unioniste. Ta lisas siiski, et jääb ka pärast kohtumist Iiri vabariiklaseks.

Varem on Sinn Féin kõiki kuninglikke üritusi boikoteerinud.

IRA

1979. aastal mõrvas IRA prints Philipi onu Louis Mountbatteni, pannes tema paati pommi, kui ta Iirimaal puhkust veetis.

Samuti on selle liikmed keeldunud asumat kohtadele Briti parlamendis, sest see oleks tähendanud monarhile ustavusvande andmist. Kuid McGuinness viitas leebumisele eelmisel aastal, kui lubas Iiri presidendiks kandideerides tervitada kõiki riigipäid, kaasa arvatud kuningannat.

Elizabeth II tegi möödunud aastal ajaloolise visiidi Iiri Vabariiki - tegemist oli esimese Briti monarhi külaskäiguga alates selle riigi iseseisvumisest 1922. aastal.