Kim Il-sungi pikaaegne ihuarst Kim So-yeon juhtis uuringuid „pikaealisuse keskuses“, mis loodi selleks, et Kim Il-sung võiks kauem elada. 1992. aastal põgenes Kim So-yeon Lõuna-Koreasse, vahendab CNN.

Pikaealisuse keskus ei suutnud oma ülesannet täita – Kim suri 82-aastaselt – kuid ta elas siiski palju kauem kui on Põhja-Korea oodatav keskmine eluiga – 64 aastat.

Arstid mõtlesid välja palju erinevaid viise pikema eluea saavutamiseks.

„Me tegime palju uurimistööd,“ meenutab Kim So-yeon. „Aga me tegime temaga ainult neid protseduure, mida ta oli meie nimekirjast valinud.“

Üks protseduur, mida kadunud juht oma hilisematel eluaastatel eelistas, oli vereülekanne kahekümnendates eluaastates kodanikelt.

Neid, kes olid välja valitud „igavesele presidendile“ vere loovutamise auks, söödeti enne eriliselt toitvate roogadega.

Teine Kim Il-sungi armastatud tegevus oli naljakaid või armsaid asju tegevate väikeste laste vaatamine, mis ajas teda naerma.

Pikaealisuse keskus otsustas, et õnnelikkus toob kaasa hea tervise, ning kirjutas Põhja-Korea juhile välja veelgi rohkem naeru. Kim Il-sungi on naervana näha paljudel ametlikel fotodel.

Kim So-yeoni sõnul võib Põhja-Korea praegune valitseja, Kim Il-sungi pojapoeg Kim Jong-un kannatada samasuguste probleemide all.

Arsti sõnul võis Kim Jong-un pärida mitmeid tervisehädasid, sealhulgas psühholoogilised probleemid ja ülekaalulisuse.

Kim So-yeoni sõnul põdesid nii Kim Il-sung kui ka tema poeg ja Kim Jong-uni isa Kim Jong-il diabeeti, neil olid südameprobleemid ja stress ning noorima Kimi terviseprobleemid võivad olla hullemad kui isa ja vanaisa omad.

Arst ütles fotode järgi, et Kim Jong-uni nägu tundub olevat valuvaigistite tõttu pundunud ning ta võib olla saanud hormoone, et näha rohkem vanaisa moodi välja.
Kim Jong-un