Ajalehes the Guardian ilmunud artikkel kannab pealkirja „Lääne jõukuse ajastul võib seista ees päikeseloojang ja vabadusele võib tulla lõpp.“ Hague hoiatab seal, et Läänes peetakse demokraatlike väärtuste kestmist enesestmõistetavaks.

„Ent kui lähemalt vaadata, […] leiate, et Lääne väärtused ja turvalisus kahanevad pidevalt,“ kirjutab Hague. Ta loetleb ohtlikke suundumusi: Venemaa pöördumine liberaalsete väärtuste vastu ja jõukasutamise suunas; Türgi liikumine autoritaarsuse poole ja Lääne-Euroopa nõrkuse ärakasutamine; demokraatialootuste läbikukkumine, fanatismi levik ja rahvastikuplahvatus Lähis-Idas; ebademokraatliku Hiina järjest suurenev mõju. Samuti tunneb Hague muret võimaluse pärast, et Donald Trumpist saab USA president.

„Tema ja teisedki seavad kahtluse alla vabakaubanduse, millele Lääne jõukus suurel määral on toetunud,“ leiab Hague. „Keskpangad toidavad sõltuvust odavast rahast, suurendades ebavõrdsust ja muutes säästmise mõttetuks. Sotsiaalmeedia […] on alustanud poliitika polariseerimist ja on tõstmas väheinformeeritud arvamusavaldusi samale tasemele läbimõeldud ja tasakaalustatud seisukohtadega.“ See kõik annab Venemaale, Türgile, ISIS-ele ja Hiinale võimaluse Läänt oma huvides survestada, märgib Hague.

„Ükskõik, mis suunas vaadata, võib näha autokraate, diktaatoreid, terroriste ja korrumpeerunud ning küünilisi oportuniste vastulööke andmas,“ kirjutab Hague. „Nad tõendavad iga päev, et laisk veendumus Lääne triumfist võib olla ekslik.“

Endine minister pakub ka mõned lahendused, öeldes, et Ühendkuningriigi globaalne tegevus ja julgeolekukoostöö naabritega ei tohi pärast euroliidust lahkumist väheneda. Samuti tuleks tema sõnul nõuda Russia Today tüüpi väljaannetelt rangemalt erapooletust ning jälgida hoolikamalt Vene kultuuriühenduste tegevust. Lisaks teeb peaminister Theresa May autori sõnul õigesti, et suhtub ettevaatlikult Hiina rolli Suurbritannia tuumaenergiasse investeerimisel.

„Need on vaid mõned päevakajalised näited käesolevast nädalast,“ lõpetab Hague. „Palju laiemal skaalal peavad sajad miljonid inimesed - kes elavad meiega samasuguses ühiskonnas ja on harjunud elama nagu tahavad, kus tahavad ja armatsema nii, nagu nad soovivad – mõistma, et need õigused ei ole igavesti tagatud. Me peame organiseeruma, et neid kaitsta, ja tegema seda praegu, enne kui on taas liiga hilja.“