Üldse Jekaterinburgi uue kiriku ehitamise vastu oli 18% vastanutest. Selle poolt, et kirik tuleks just sellesse parki vastavalt algsele projektile, oli 7% küsitletutest, vahendab RBK.

14% leidis, et kiriku võib kõnealusesse parki ehitada, aga muutes projekti, võttes arvesse linnaelanike arvamust. Ülejäänud 58% arvas, et kirik tuleb ehitada linna mõnda teisse ossa.

„Kiriku ehitamise idee ise vastuseisu esile ei kutsu, aga linnavalitsuse valitud kohale kiriku ehitamiseks on valdav enamus linnaelanikest vastu,” kommenteeris VTsIOM. „Konflikti lahendus seisneb selgelt kiriku jaoks alternatiivse koha otsimises ja väljavalimises.”

Jekaterinburgi linnapea Aleksandr Võssokinski märkis, et otsustavaks saab uuring, mida kohalikud võimud praegu ette valmistavad.

„Ma valmistame koos saadikutega ette protseduuri, valmistame ette küsitlust, vaatame valimi representatiivsust, valmistame ette metodoloogiat,” ütles Võssokinski, kutsudes üles mitte lõhestama rahvast erinevate küsitlustega.

Sverdlovski oblasti kuberner Jevgeni Kuivašev ütles aga VTsIOM-i küsitluse tulemusi kommenteerides, et need näitavad, et kiriku ehituskoha valimisel tehti vigu ega võetud piisavalt arvesse linlaste arvamust ning tuleb valida sobivam koht.

„Ma arvan, et VTsIOM-i avaldatud andmed annavad alust välistada Draamateatri juures olev skväär Püha Katariina kiriku paigutamise võimalike asukohtade loetelust. Pöördun Jekaterinburgi juhi Aleksandr Võssokinski poole palvega mitte kanda seda krunti küsitluse läbiviimisel asukohtade loetellu,” kirjutas Kuivašev Instagramis.

Vene õigeusu kiriku Jekaterinburgi piiskopkond teatas aga oma veebilehel, et VTsIOM-i küsitluse tulemused ei saa asjade tegelikku seisu kajastada, sest küsitlus viidi läbi olukorra teravnemise ajal.

Eelmisel nädalal toimusid Jekaterinburgis võimudega kooskõlastamata protestiaktsioonid kiriku ehitamise vastu kesklinna parki. Vahistati arvukalt inimesi.

16. mail tegi ettepaneku linlaste arvamust küsida Venemaa president Vladimir Putin.