Šveitsi diplomaadi Heidi Tagliavini juhitud Euroopa Liidu komisjoni raportis leiti, et kuigi on tõendeid selle kohta, et Venemaa regulaarväed, vabatahtlikud ja palgasõdurid olid sisenenud Lõuna-Osseetia territooriumile enne konflikti algust 2008. aasta 7. augustil, ei ole tõendeid täiemõõdulise Vene sissetungi kohta, millele Gruusia enese väitel reageeris, vahendab Wall Street Journal.

Raportis leiti, et Gruusia otsus pommitada 7. augustil Lõuna-Osseetia pealinna Tshinvalit ei olnud rahvusvahelise õiguse seisukohalt õigustatud.

Komisjon leidis, et Moskval oli õigus esialgseks sekkumiseks, sest osa tema rahuvalvajate elu Lõuna-Osseetias oli ohus.

Raportis väidetakse, et Venemaa rikkus rahvusvahelist õigust, laiendades oma sissetungi väljapoole Lõuna-Osseetiat. Samuti leiti, et Venemaa toetatud rünnak Abhaasias, mida Gruusia polnud rünnanud, oli ebaseaduslik. Pärast seda rünnakut valgusid Vene väed Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse, kuhu suur osa neist on jäänud tänaseni.

Raportis deklareeritakse, et Lõuna-Osseetias viidi nii sõja ajal kui pärast seda läbi etniline puhastus, mille käigus vabaneti grusiinidest.

Komisjon toetab Euroopa Liidu ja USA seisukohta, mille kohaselt pole Abhaasial ega Lõuna-Osseetial õigust Gruusiast eralduda.