Kaks päeva kestnud kõnelustel EL-iga saavutasid läbimurde Eesti ja Ungari, kes kõrvaldasid olulised takistused liitumiskõneluste lõpetamiselt selle aasta lõpuks.

“Käesolev kõnelustevoor oli suur samm eesmärgi suunas lõpetada kõnelused tänavu detsembris,” ütles Taani suursaadik EL-is Poul Skytte Christoffersen.

ELi praegune eesistuja Taani soovib lõpetada mitterahanduslike peatükkide arutelu septembris, et pooled saaksid oktoobrist keskenduda tähtsatele põllumajandus- ja eelarvepeatükkidele ning lõpetada läbirääkimised detsembriks Kopenhaageni tippkohtumise ajaks.

Christofferseni sõnul sai EL Poolalt kindla lubaduse kindlustada piiride turvalisust ja parandada politsei ja kohtusüsteemi tööd.

Vastavalt kokkuleppele suurendab Poola järgmise nelja aasta jooksul piirivalvurite arvu praeguselt 5.300-lt 18.00-ni, ehitab kümmekond uut piiripunkti ja ostab piirivalvere uut tehnikat. Praegu suures osas ajateenijaid kasutav Poola piirivalve peab muutuma nelja aastaga täielikult professionaalidel põhinevaks.

Piirikontroll Poola-Saksa piiril säilib veel mitu aastat pärast Poola ühinemist ELiga.

Poola on praeguseks sulgenud 31 peatükist 26. Ungari sulges praeguses kõnelustevoorus audiovisuaalpoliitika peatüki ja on nüüd samuti sulgenud 26 peatükki.

Eesti sulges sel nädalal energeetikapeatüki ning on nüüd 28 suletud peatükiga koos Sloveenia, Leedu ja Küprosega üks liitumiskõneluste liidreid.