Sealne keskkonnaagentuur on paigutanud populaarsemate veekogude äärde plakatid, mille sisu peaks olema selge ka neile, kes keelt ei valda. Hoiatuskirjal on kolm pilti: kala kaelas kandev jooksev mees, kala pannil ja kala ahingu otsas — igale neist punane joon peale tõmmatud, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Tšehhi lehe Mladá Fronta Dnes väitel peavad plakatid hoiatama eeskätt poolakaid ja rumeenlasi, kes tahavad just jõulude eel oma pidulauda värske karpkalaga rikastada. Samuti kuulub karpkala tšehhide traditsiooniliste roogade sekka. Britid ise üldiselt mageveekalu ei söö.

Ent uute liidukaaslaste omapäraseid kombeid üritavad arusaadavate siltide abil reguleerida teisedki. Näiteks soomlased on hädas just tšehhidega, kes kuritarvitavad nende rahvusparkide telkimisplatse.

Reeglite järgi tohib igal platsil peatuda vaid üheks ööks, ent paljud Soome metsadest vaimustusse sattunud tšehhi turistid veedavad seal päevi, kui mitte rohkemgi.

Helsingin Sanomat kirjutab, et tšehhid peavad end ka üleval väga lärmakalt, reostavad ümbrust ning häirivad purjuspäi teisi külastajaid. Selles pole nad küll üksi: leht tunnistab, et halva käitumisega torkavad silma ka soomlased ise.

Igal juhul hakkas Kekkoneni (UKK) rahvuspargi juhtkond jagama külastajatele käitumisjuhiste brošüüre ka tšehhi keeles. Samuti on pandud tööle spetsiaalsed patrullid.

Kõik see tuleb idaeurooplastele valusalt tuttav ette. Pärast piiride avanemist võisid mitmed tšehhid, slovakid ja poolakad lugeda Saksa või Austria piirialade kauplustes emakeelseid silte, mis hoiatasid poodidest varastamast. Suurbritannias ilmusid aga juba varem veekogudele plakatid, mis keelavad püüda ning süüa luiki.