"Räägitakse apokalüpsisest ning ma arvan, et see sõna on erakordselt hästi valitud," ütles ta Euroopa Parlamendis. "Praktiliselt on kõik kontrolli alt väljunud."

Oettingeri sõnul ei ole välistatud, et lähipäevil juhtub midagi veel halvemat.

Asjatundjad: Jaapani tuumakriis liigub katastroofi poole

Olukord Jaapani Fukushima Daiichi tuumajaamas on jätkuvalt halvenenud ning asjatundjad kardavad, et katastroofi on järjest raskem vältida, kirjutab New York Times.

USA ajalehe küsitletud tuumaenergia asjatundjad kardavad, et Jaapani võimud on kaotamas võitlust tuumakütuse sulamise vastu. Kõige kriitilisem on olukord teises reaktoris.

"Me oleme kuristiku serval. Võimalik on kõige hullem sündmuste areng," ütles Kyoto ülikooli tuumareaktori asjatundja Hiroaki Koide.

"Võime oletada, et teise reaktori kaitserajatis on purunenud. Kui reaktori sees toimub rohkem sulamist, siis levib keskkonda vältimatult suur kogus radioaktiivsust," ütles ta.

Princetoni ülikooli professor Frank von Hippel ütles, Fukushima olukord on juba praegu hullem, kui oli Three Mile Islandi õnnetus 1979. aastal. Tema sõnul on suurimaks ohuks see, et reaktori südamik sulab ja jõujaamas toimub auru plahvatus.

Lehe andmetel on tuumajaama jäänud veel 50 töötajat, kes üritavad kolme reaktorit mereveega jahutada.