“Meile saab osaks tuumasõda, kui me ei lepi kokku uues rahvusvahelise kontrolli süsteemis,” kuulutas ElBaradei.

“Me töötame nagu tuletõrjujad, aga kui tuli hakkab laienema, on meil mõistlikum hakata mõtlema turvasüsteemile terves majas, et muuta see tulekindlaks,” seletas ta piltlikult.

“Ma kardan, et tuumarelvad satuvad südametunnistuseta diktaatorite ja terroristide kätte. Ma kardan ka tuumaarsenale demokraatlikes riikides, sest nii kaua, kui need relvad eksisteerivad, ei ole kindlust, et neid ei varastata või saboteerita, või et nendega ei juhtu õnnetust.”

Iseäranis teeb ElBaradeile muret tuumatehnoloogiaga kaubitsemise laienemine.

“Tuumatehnoloogia musta turu on loonud, selle on käivitanud väga kõrgeltarenenud luurevõrgustik. Üks riik koostab plaane, teine toodab tsentrifuuge, mis siis transporditakse laevaga kolmandasse riiki — ja lõpp-punkt võib olla kus tahes,” hoiatas ta.

ElBaradei nimetas näitena Liibüat ja Iraani, kus säärast kaubavahetust juhtisid “tuumaeksperdid, kes teavad kuidas äri teha, südametunnistuseta firmad ja tõenäoliselt ka riiklikud institutsioonid”.

“Liibüa ja Iraan kasutasid sellist võrgustikku laialt ja Iraan oli kindlalt Liibüast ees,” ütles ta, kuid ei soovinud vastata küsimusele, kas lähtepunktiks võis olla Pakistan.

“Ma ei ütle ühegi konkreetse riigi kohta midagi. Ilmselt on seotud paljud, nii põhjas kui lõunas. See tähendab, et me peame ekspordikontrolli kõvasti tõhustama ja need kontrollid peavad toimuma rahvusvahelises kontekstis.”

ElBaradei väljendas muret ka Põhja-Korea tuumaprogrammi pärast, mille kohta ta oli sel nädalal Davosi majandusfoorumil öelnud, et see on “kõige ohtlikum tuumarelva leviku probleem, millega me täna silmitsi seisame”.

“Mulle teeb suurt muret asjade areng Põhja-Koreas. Mind ei üllataks, kui selguks, et Pyongyangil on juba praegu kasutamisevalmis tuumapomm,” ütles IAEA juht.

ElBaradei lisas, et pole kõigele vaatamata lootust kaotanud, muidu ta seda tööd teha ei saaks.