“Suutmatus asüülitaotlejate migratsiooni ja sarnaste küsimustega toime tulla võib tuua kaasa parempoolsete vastureaktsiooni kasvu ning rassistliku poliitika,” lisas ta.

Ta juhib Dublinis neljapäeval algavat EL-i justiits- ja siseministrite kahepäevast kohtumist, millel arutatakse muu hulgas asüüli ja immigratsiooni küsimusi.

“Me loodame luua esimest korda kohase õigusliku aluse ühtseks lähenemiseks asüülitaotlejatele kogu Euroopas, kuna see on väga tähtis probleem ning ma arvan, et enamus inimestest ootab EL-ilt selles küsimuses otsustavat tegutsemist, ütles McDowell Iiri ringhäälingukompaniile RTE.

EL-i liidrid leppisid viis aastat tagasi ühtse asüüli- ja immigratsioonipoliitika loomises ning Iiri on seitsmes EL-i eesistuja, kes teeb jõupingutusi selle elluviimiseks.

McDowell ütles, et 90 protsenti mullu Iirimaal esitatud asüülitaotlustest olid põhjendamatud. Asüülitaotlejate ülalpidamine ja nende taotluste läbivaatamine läks Iiri maksumaksjatele maksma 340 miljonit eurot.

EL-i ministrid arutavad Iiri kohtumisel ka meetmeid piiriülese politseikoostöö arendamisest võitluseks organiseeritud kuritegevusega ning üldist immigratsioonipoliitikat.