Taani soovitab, et uued liikmed maksaksid esimesel aastal EL-i eelarvesse umbes 2,5 miljardit eurot vähem kui algul plaaniti, saaksid umbes kaks miljardit eurot rohkem kui enne kavas oli ja võiksid kulutada rohkem oma raha põllumajanduse toetuseks, ütlesid diplomaadid.

Ülejäänud 14 liikmesriigi valitsustele läbivaatamiseks saadetud pakkumise peamiseks eesmärgiks on lepitada kandidaatmaade maaelanikkonda ja leevendada uute liikmete liitumisjärgseid rahaprobleeme.

“Me usume, et sellest võib saada lõplik laienemiseelne ettepanek,” ütles üks Taani diplomaat.

Ettepaneku üksikasju võidakse tutvustada kolmapäeval, lisas ta.

Uus ettepanek vähendaks peaaegu poole võrra kandidaatide 2004. aasta panust EL-i eelarvesse. Muidu oleks see ligi viis miljardit eurot, lisas teine diplomaat.

Uus pakett jääks ikkagi nende 40 miljardi euro piiresse, mille EL on määranud uute liikmete abistamise laeks 2004.-2006. aastal. Selle perioodi jooksul antakse ilmselt välja vaid 25 miljardit eurot, ülejäänu tuleb hiljem.

Kandidaadid kardavad esimestel liitumisjärgsetel aastatel rahahätta jääda, kui abi bürokraatlike tõkete tõttu küllalt kiiresti ei saabu, makseid EL-i eelarvesse aga tuleb kohe alustada.