Ühe Iraani, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa läbirääkimistele lähedal seisva diplomaadi sõnul on väga tõenäoline, et Iraani küsimus antakse novembris ÜRO Julgeolekunõukogule arutada.

Iraan teatas sel nädalal ÜRO tuumajärelevalveagentuuri üleskutseid eirates, et alustas tooruraani töötlemist, valmistamaks ette selle rikastamist, protsessi, mida saab kasutada tuumapommide väljatöötamiseks.

“Tundub, et Iraan saadetakse Julgeolekunõukokku,” ütles tundmatuks jääda soovinud diplomaat. “Nüüd räägitakse, mis juhtub siis, kui nii läheb.”

Kolm Euroopa juhtriiki on püüdnud rohkem kui aasta veenda Iraani loobuma rikastusprogrammist ning seisnud vastu USA üleskutsetele Iraan isoleerida ja teda karistada.

“Nad (iraanlased) teavad, mida nad tegema peavad,” sõnas üks Euroopa diplomaat. “Nad peavad (uraani rikastamise) täielikult lõpetama või nad teavad, mis juhtub.”

Esialgu pole selge, mis juhtub, kui Iraani tuumaküsimus tõstatatakse ÜRO Julgeolekunõukogus. Diplomaatide sõnul ei taha nõukogu liikmed kehtestada naftasanktsioone, kuna see võib suurendada survet naftaturgudele.

Julgeolekunõukogu alustab tõenäoliselt karmisõnalise avaldusega, milles kutsutakse Iraani tegema Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuriga (IAEA) igakülgset koostööd.

Sellist avaldust toetaksid ilmselt ka nõukogu alalised liikmed Venemaa ja Hiina.

USA ja Iisrael on vihjanud võimalusele, et Iraani tuumaobjektid võidakse ka sõjaliste aktsioonidega rivist välja viia.

Iisraeli ametnikud ütlesid sel nädalal, et ostavad USA-lt 500 “punkripurustajat”, suure võimsusega pomme, mis suudavad hävitada ka maa-aluseid objekte.

Washingtoni väitel töötab Iraan tsiviilotstarbelise tuumaprogrammi varjus välja aatomirelvi. Eraviisiliselt on paljud Euroopa diplomaadid selliste süüdistustega päri. Iraan eitab kategooriliselt tuumarelvaambitsioone, väites, et tuumaprogrammi ainus eesmärk on elektrienergia tootmine.

Iraan lubas mullu oktoobris EL-i kolmikule, et peatab igasuguse rikastustegevuse, kuid islamivabariik jätkas tsentrifuugide ehitamist ja katsetamist ning nüüd on alustanud ka uraani töötlemist rikastamise ettevalmistamiseks.