Euroliit kavatseb tõstatada kahetasemelise viisaküsimuse selle nädala kolmapäeval Viinis toimuval EL-USA tippkohtumisel, teatab Euobserver.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso puudutas teemat juba oma visiidil Ameerikasse ning soovib tippkohtumisel selget vastust. Barroso kinnitusel lubas president George W. Bush talle, et ameeriklased kavatsevad loobuda viisadest kõigi EL riikide kodanike puhul.

Barroso nentis, et hoolimata korduvatest lubadustest ei ole mingit edasiminekut toimunud.

USA ei nõua praegu viisat 14 vanalt EL liikmesriigilt ega Sloveenialt, ülejäänud Ida-Euroopa riigid ning Kreeka peavad Ameerikasse sõiduks viisa hankima. Washington on esitanud omapoolsed tingimused, mille täitmise puhul iga riigiga eraldi viisavabadus kehtestataks, samas pole olemas mingit selget ajakava.

Euroliit ähvardab, et kui lahendust ei leita, hakkab ta nõudma viisasid USA diplomaatidelt ja sõduritelt, kes Euroopas liiguvad. Mainitud on isegi majandus- ja kaubandussanktsioone.

Ekspertide hinnangul ei ole siiski kuigi tõenäoline, et Washington laseb end Brüsselil mõjutada ning järgib eelkõige oma siseriiklike ja julgeoleku alaseid huvisid.