Euroopa Liidu eesistuja Iirimaa välisminister Brian Cowen avaldas tõsist muret jätkuva ja lõputuna tunduva vägivalla üle palestiinlaste rühmituste ja Iisraeli armee vahel.

Cowen “mõistis hukka Hamasi liidri Abdel-Aziz Al-Rantissi tapmise Iisraeli vägede aktsioonis ning varem sel päeval toimunud suitsiidirünnaku Erezi piiriületuskohas” ning kutsus koheselt sellist vägivalda peatama.

“Ta tuletas Iisraeli valitsusele veel kord meelde, et kohtuvälised tapmised on vastuolus rahvusvahelise seadusega, ning märkis, et rahvusvahelise seaduse austamine peaks olema tähtis erinevus demokraatlikult valitud valitsuse ja terrorirühmituste vahel,” öeldi Euroopa Liidu ja Aasia ministrite kohtumise raames tehtud avalduses.

“Iisraelil on õigus kaitsta oma kodanikke terrorirünnakute eest, kuid sellised aktsioonid on mitte ainult ebaseaduslikud, vaid nad töötavad ka pingete leevendamise vastu,” ütles EL-i välis- ja julgeolekupoliitika koordinaator Javier Solana, kommenteerides Rantissi hukkumist Iisraeli kopterirünnakus.

“Euroopa Liit on järjepidevalt mõistnud hukka kohtuvälised tapmised,” lisas ta.

Prantsuse välisministeerium rõhutas oma avalduses, et Rantissi tapmine on rahvusvahelise seaduse vastuvõetamatu rikkumine.

“(Prantsusmaa) kuulutab taas kord, et kohtuvälised hukkamised on vastuolus rahvusvahelise seadusega ning vastuvõetamatud,” märgiti avalduses.

“Regiooni igal riigil on õigus kaitsta oma kodanikke, kuid mitte seadust rikkudes. Rahu saab saavutada dialoogi, mitte vägivalla kaudu.”

“Saksamaa, nii nagu Euroopa Liit, on alati mõistnud hukka sellised tapmised,” ütles Saksa välisminister Joschka Fischer, kes kohtus Pariisis ÜRO saadikuga Iraagis Lakhdar Brahimiga.

“Me oleme arvamusel, et selliseid vahendeid ei tohi kasutada ning sealsed (Lähis-Ida) sündmused tekitavad meis tõsist muret,” ütles Fischer ajakirjanikele.

Itaalia välisminister Franco Frattini lausus, et “sihtmärgistatud tapmised ainult suurendavad viha ja vägivalda”.

“Pingete leevendamiseks ja dialoogi jätkamiseks on tähtis peatada vägivald — nii sihtmärgistatud tapmised kui terroristlikud aktsioonid Iisraeli kodanike vastu,” ütles ta.

Rootsi välisminister Laila Freivalds mõistis laupäeva õhtul hukka nii Hamasi liidri tapmise kui ka palestiinlase suitsiidirünnaku Erezi piiriületuskohas.

“Ma mõistan hukka terroriorganisatsiooni Hamas liidri ebaseadusliku hukkamise kui tänase palestiinlase suitsiidirünnaku,” ütles Freivalds Rootsi päevalehele Dagens Nyheter pärast Euroopa Liidu välisministrite kahepäevase kohtumise lõppu Iirimaal.

Kreeka välisministeeriumi esindaja Georges Koumsoutsakos teatas, et Ateena “mõistab hukka Abdel-Aziz Rantissi ebaseadusliku hukkamise kui vägivallaakti, mis on vastuolus seaduse võimuga.”

“Taas me avaldame vastuseisu vägivallale, mis õõnestab rahuponnistusi regioonis ning õiglase ja püsiva lahenduse leidmist Palestiina probleemile,” lisas ta.

Ka Portugali hinnangul ei aita Rantissi tapmine kuidagi kaasa Lähis-Ida konflikti lahendamisele.

“Me arvame jätkuvalt, et praegu on rahuplaani mõlemapoolne täitmine ainus viis konflikti lahendamiseks,” ütles Portugali välisminister Teresa Gouveia.

Austraalia välisminister Alexander Downer märkis pühapäeval omakorda, et Hamasi liidri tapmine ei olnud tark tegu ning ainult sütitab palestiinlasi vastuaktsioonidele.

“Me ei arva, et Hamasi liidrite tapmine aitaks olukorda leevendada, seda me aga tahaksime näha,” ütles ta.

Jaapani võimude sõnul on Rantissi tapmine “mõtlematu tegu”.

“Tapmine oli mõtlematu ja õigustamatu tegu, mis ei arvesta tagajärgedega,” ütles välisminister Yoriko Kawaguchi oma avalduses.

Jaapan kardab, et Rantissi tapmine laiendab veelgi “viha ja vägivalla ahelat” ning muudab rahu saavutamise iisraellaste ja palestiinlaste vahel veelgi raskemaks, ütles Kawaguchi.

“Ma mõistan selle Iisraeli teo hukka. Ma kutsub Iisraeli valitsust maksimaalsele vaoshoitusele,” lisas ta.