Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Günter Verheugen ütles Ungari Teaduste Akadeemias peetud kõnes, et tõenäoliselt ei tee EL-i praegused liikmed uustulnukatele põllumajandustoetustes rohkem järeleandmisi, kui lepiti kokku novembris ühispositsiooni kujundades.

Ungari ja veel üheksa kandidaatmaad on alustamas viimast ja kõige sensitiivsemat liitumiskõneluste etappi — läbirääkimisi põllumajanduse ja eelarve üle. Kõnelused loodetakse lõpetada detsembris, et uued riigid saaksid EL-iga liituda 2004. aastal.

“Manööverdamisruum läbirääkimistel on kindlasti väga-väga piiratud… Mõningane paindlikkus terve paketi osas võib olla võimalik, aga kõik peavad olema teadlikud, et see on piiratud,” ütles Verheugen küsimustele vastates.

EL-is käivad vaidlused põllumeeste otsetoetuste üle, kuna kavas on kuluka ühtse põllumajanduspoliitika (CAP) reformimine.

Kandidaatriigid ei ole rahul Euroopa Komisjoni seniste ettepanekutega, mille järgi hakkaksid nende põllumehed saama liitumise järel märksa madalamat otsetoetust kui senised liikmesriigid.

Verheugen manitses kandidaate kompromissile, haaramaks kinni võimalusest EL-iga liituda.

“Laienemisvõimalus on praegu avanenud ja me ei tohi seda võimalust mööda lasta, sest me ei tea, millal ja kas see jälle avaneb,” hoiatas ta.