AFP andmeil saavad EL saadikud täna kell 19 uuesti kokku, et veel kord arutada Venemaa suhtes kehtestatavaid piiranguid.

Sanktsioonide pakett pandi kokku suursaadikute tasemel Brüsselis ning saadeti siis liikmesriikidesse kooskõlastamisele. Sanktsioone on lubatud mitte tarvitada, kui Venemaa peab Ukrainas kinni relvarahust.

Euroopa Liidu uued sanktsioonid suurendavad Vene firmade arvu, millel piiratakse rahalaenamisvõimalusi Euroopa Liidu kapitaliturgudelt. Nende hulgas on ajalehe Wall Street Journal nähtud dokumentide järgi kolm suurt riiklikku naftafirmat.

Enam kui 30-päevase tähtajaga laenude võtmine keelatakse Gazpromneftile, Transneftile ja Rosneftile, teatab Wall Street Journal.

Viiele Venemaa riiklikule pangale, mille hulgas on Sberbank ja VTB, millele on juulikuiste sanktsioonide järgi juba keelatud pikemad kui 90-päevased laenud, langetatakse tähtaeg samuti 30 päevale.

Oodatakse, et uued sanktsioonid hakkavad kehtima teisipäeval.

Euroopa Liidu kapitaliturgudelt raha laenamist piiratakse ka kolmel Venemaa sõjatööstusettevõttel. Need on Oboronprom, United Aircraft Corporation ja Uralvagonzavod.

Samuti piiratakse uute lepingute sõlmimist naftaotsingute ja -tootmisega seotud teenuste kohta süvameres ja Arktikas või põlevkiviõli projektidega seoses.

Piiratakse ka kahe kasutusvõimalusega (tsiviil ja sõjaline) tehnoloogiate müüki Euroopa Liidust üheksale Vene firmale, mis teenindavad Venemaa relvajõude.

Euroopa Liidu riigijuhid teatasid eelmisel nädalal, et uusi meetmeid ei pruugita kehtestada, kui on selged tõendid, et Moskva aitab kaasa tõelise poltiitilise lahenduse leidmisele Ukrainas.

Wall Street Journali nähtud dokumendid näitavad, et Euroopa Liit püüab anda lööki Venemaa naftafirmadele, kuid gaasitootmine ja -eksport jäetakse puutumata.