Euroopa Liidu ametlikus teatajas avaldatud sanktsiooninimekirja on lisatud viis ametnikku, nende hulgas luuredirektoraadi sisejulgeolekuülem kindralmajor Tawfiq Younes ja Hama linna sõjaväeluure juht Mohammad Mufleh, vahendab BNS.

Rahutuste keskmes olevas Hama linnas leidis nädalavahetusel aset eriti julm verevalamine: valitsusarmee sisenes tankitule toel linna ja avas meeleavaldajate pihta tule, tappes aktivistide sõnul ligi 100 demonstranti.

Nimekirja lisati ka omakaitse koordinatsioonijuht Ayman Jabir ning Assadi onu ja lähedane kaaslane Mohammed Makhlouf.

Euroopa Liit on varem külmutanud Assadi ja 29 Süüria ametiisiku ja vägivallaga seostatava Iraani sõjaväelase pangaarved ja kehtestanud neile viisakeelu.

Briti välisministri William Hague'i sõnul näitab Euroopa Liidu samm, et Süüria repressioonide eest vastutavatel isikutel tuleb oma tegude kohta aru anda. Sanktsioonidele võib tulla lisa, hoiatas ta.

"Jälestusväärne mahasurumine Hamas ja teistes Süüria linnades, millele me 30. ja 31. juulil tunnistajaks olime, üksnes murendab režiimi legitiimsust ja suurendab pahameelt," ütles Hague avalduses. "Kui mõttetu vägivald ei lõpe ja tegelik poliitiliste reformide protsess ei alga, jätkame me Euroopa Liidu sanktsioonidega."

ÜRO julgeolekunõukogu arutas esmaspäevasel istungil Süüria valitsusvastaste meeleavalduste vägivaldset mahasurumist, mida Euroopa riigid oma resolutsioonikavandis hukka mõista kutsuvad.

Süüria vaatlejate andmetel on võimud märtsist alates tapnud rahutusi maha surudes 1634 inimest, 2918 inimest on kadunud ja 26 000 kinni peetud, neist 12 617 on siiani vahi all.